Publicerat på

Nyhet! Julporter i samarbete med Benchwarmers

Nu kan Lakritsfabriken avslöja en ny produkt i sortimentet av specialprodukter, denna gång i samarbete med Benchwarmers Brewing Co. Tillsammans har de tagit fram en mörk porter smaksatt med lakrits.

”Denna mörka julöl är fyllig, smakrik med rostade toner och en tydlig smak av lakrits. I denna mörkare öl får lakritsen höras och synas och märks tydligt vid första klunken. Vi är så nöjda med resultatet och det är en perfekt måltidsdryck till julbordet eller till höstens alla klassiker” säger Martin Jörgensen, Grundare & VD Lakritsfabriken.

Varje burk innehåller 33 cl och är en folköl på 3,5 %vol.

Julölen kommer finnas hos välsorterade butiker, i Lakritsfabrikens butiker och online på Lakritsfabrikens webshop.

Innehåller gluten

KÖP NU  Du skickas till vår webshop scandchoco.se

Publicerat på

Årets lakritskalender är här!

Nu kan Lakritsfabriken presentera årets julkalender som är fylld med hela 720g lakrits och flera överraskningar. Kalendern innehåller 24 luckor med en unik produkt för varje lucka. I år har även ett begränsat antal Golden Tickets gömts i kalendern som leder till en unik upplevelse i lakritsens tecken. Alla produkter i kalendern är gluten -och gelatinfria. 

Lakritsfabriken lanserade sin första julkalender 2017 och har sedan dess producerat marknadens mest generösa lakritskalender på hela 720g lakrits. Kalendern innehåller ca 20% limited editions som inte ingår i Lakritsfabrikens ordinarie sortiment. Varje lucka innehåller ungefär 30g lakrits av olika varianter som kolor, mjuklakrits i diverse smaker, chokladdoppade och dragerade produkter samt karameller.

Nytt för i år är att ett begränsat antal golden tickets gömts i kalendrarna. Golden tickets är en biljett till en unik lakritsupplevelse där besökarna får lära sig mer om lakrits genom en guidad tur med besök på Lakritsfabrikens lakritsrotsodling som är den största av sitt slag i norra Europa. Martin Jörgensen, Lakritsfabrikens grundare och VD kommer hålla i turen. Besökaren kommer få ta del av en lakritsprovning i anslutning till fabriken, visning av viss produktion samt en lunch smaksatt med lakrits ute vid lakritsrotsodlingen belägen strax utanför från Helsingborg. Upplevelsen kommer att vara bokningsbar från 1 januari 2023.

”Vi vill ge något tillbaka till våra trogna kunder som köper vår lakritskalender år efter år med ett unikt besök hos oss där de får lära sig mer om lakritsens resa från jord till bord. Vi visar upp lakritsens värld där besökaren kommer få en inblick i odling, skörd, utvinning och tillverkning av rålakrits och lakritskonfektyr. Besökaren får avnjuta en hel måltid smaksatt med lakrits med utsikt över lakritsrotsodlingen och det svenska vackra landskapet”, säger Martin Jörgensen, grundare och VD vid Lakritsfabriken i Ramlösa.

Julkalendern kommer från den 24 augusti finnas att förbeställa online och i Lakritsfabrikens butik. Kalendern är leveransklar till konsument i slutet av augusti och kommer finnas hos återförsäljare i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark, och Norge.

Om Lakritsfabriken

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och har idag distribution i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, USA och Island. Lakritsfabriken säljer även produkter till butiker i Schweiz, Frankrike och Storbritannien. Nu elva år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar samt lakritsråvaror och kryddblandningar. Lakritsfabriken i Ramlösa ägs och distribueras på den svenska marknaden av systerföretaget ScandChoco AB och ingår i koncernen Goda Saker AB.

Publicerat på

Vi etablerar oss på Väla i höst – Sveriges bästa shoppingcenter

Nu tar Lakritsfabriken nästa steg och utvecklar ett nytt butikskoncept på Väla shoppingcenter utanför Helsingborg. Butiken kommer öppna den 20 oktober och vara belägen nära ingång 6 i den nyare delen utav shoppingcentret. Den nya butiken kommer erbjuda hela Lakritsfabrikens sortiment med tillhörande varumärken och bland annat chokladdragerad lakrits i lösvikt och flera unika presentartiklar.

Lakritsfabriken har sedan starten i Ramlösa år 2011 tillverkat glutenfri -och gelatinfri premiumlakrits i världsklass. Martin Jörgensen, som grundade bolaget, driver fortfarande verksamheten som 2014 flyttade till Ängelholmsvägen i Helsingborg. Samma år öppnade Lakritsfabriken sin första butik i anslutning till fabriken med stort fokus på unika upplevelser och lakritsprovningar. Till fabriksbutiken kommer besökare från hela landet samt utländska turister för att lära sig mer, smaka, dofta och uppleva en hel värld av lakrits. Fabriksbutiken var 2021 nominerad till det stora turismpriset i Skåne för sina innovativa upplevelser och unika event.

Nu tar Lakritsfabriken nästa steg och kommer till hösten slå upp portarna för en helt ny lakritsbutik med ett annat koncept som skiljer sig från deras nuvarande butik.

”Vi går in i ett nytt kapitel för Lakritsfabriken nu vilket är otroligt spännande. Vi ser att intresset är fortsatt stort för lakrits idag och genom åren har många kunder efterfrågat att vi ska finnas även på andra platser. I början av sommaren var en butiksyta ledig som är precis rätt storlek och läge för oss. Vi har länge haft tanken på att etablera oss på Väla och allting kändes helt rätt denna gång. Nu vill vi bara att tiden ska gå fort så att vi kan öppna upp för våra kunder och bygga en värld av lakrits även på Väla”, säger Martin Jörgensen, grundare och VD på Lakritsfabriken.

Lakritsfabrikens butik på Väla kommer lägga ett stort fokus på unika presentartiklar och personliga presenter som tillverkas direkt på plats i butiken. I sortimentet kommer det finnas flera olika sorters lakritskonfektyr, kryddblandningar och råvaror för bakning och matlagning samt säsongsprodukter och limited editions. Butiken kommer att slå upp dörrarna och ha sin premiär i slutet av oktober 2022. Lakritsfabrikens fabriksbutik kommer finnas kvar som destination och butik med fortsatt utveckling av event, provningar och upplevelser med lakrits.

”Det är fantastiskt roligt att denna lokala världsmästare nu ska öppna hos oss. Lakritsfabriken är byggt av en sann entreprenör och det är butiker som denna som gör Väla till ett annorlunda och särskilt intressant köpcentrum”, säger Niklas Blonér, centrumchef på Väla

Om Lakritsfabriken

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och har idag distribution i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, USA och Island. Lakritsfabriken säljer även produkter till butiker i Schweiz, Frankrike och Storbritannien. Nu elva år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar samt lakritsråvaror och kryddblandningar. Lakritsfabriken i Ramlösa ägs och distribueras på den svenska marknaden av systerföretaget ScandChoco AB och ingår i koncernen Goda Saker AB.

Publicerat på

The Liquorice Catwalk

THE LIQUORICE CATWALK

Nu intar lakritsen CATWALKEN!

Tillsammans med Väla Centrum – Sveriges bästa köpcentrum, kommer vi att skapa en unik catwalk du sent kommer att glömma. I samarbete med Nicolaiskolan i Helsingborg och deras textil, dans och styling program kommer modevisningen att andas lyx, hållbarhet och explosivitet. Modeller är eleverna själva som skapat de unika kreationerna och dansare kommer med musik att skapa känslor och engagemang hos åskådaren. Hela köpcentrumet kommer även att andas lakrits i form av butikernas erbjudanden och dekor under SALTY FASHION. Catwalken kommer pågå en gång i timmen med start klockan 11. Sista visningen går kl 17.00. The Liquorice Catwalk kommer inta Väla Centrum både lördag och söndag!

Vi är mycket stolta över vårt samarbete med gymnasieskolan Nicolai och deras hantverksprogram som tillsammans med oss och Väla Centrum varit med och skapat The Liquorice Catwalk! Här inkluderar vi unga elever att vara med och skapa något personligt och visar upp de ungas engagemang och entusiasm över sitt arbete. Hållbarheten kring att få fler unga att våga, ta för sig och ta sig ut på arbetsmarknaden och våga visa upp sig är en otroligt viktig del som vi är stolta över att kunna bidra till.

Publicerat på

Helsingborg med smak av lakrits 2022

HELSINGBORG MED SMAK AV LAKRITS 2022

Den 22-25 september fyller vi staden med lakrits!

Snart är Helsingborg med smak av lakrits äntligen tillbaka för tredje året i rad med flera spännande upplevelser och aktiviteter med smak av lakrits. Evenemanget är ett initiativ och arrangemang skapat av Lakritsfabriken med syfte att lyfta lakritsens flera användningsområden, bredda bilden av lakrits och använda det svarta guldet mer till vardags.

Helsingborg med smak av lakrits hade sin premiär i början av hösten 2020 med stort fokus på lakritsrotens egenskaper som krydda och smaksättning till drinkar, mat och desserter. Evenemanget har genom åren lockat besökare från hela landet och engagerat många att har utvecklats sedan starten och kommer nu tillbaka med nya innovativa lakritsupplevelser. Till årets evenemang tillkommer bland annat The Liquorice Catwalk och Salty Fashion på Väla Centrum, The Liquorice Taste Adventure, cooking show på Fredriksdal och unika provningar.

”Inför årets evenemang har vi arbetat mycket med att visa upp lakritsens uttryck och intensitet i visuell form, genom känslor och unika smakupplevelser. Vi vill ge alla lakritsälskare något nytt, lära och inspirera till att ta vara på lakritsens alla användningsområden. Lakrits är glödhett och intresset för lakrits ökar både nationellt och globalt vilket vi tycker är så spännande och roligt. Vi vill ge alla lakritsälskare en unik upplevelse och även introducera lakrits i en ny form till de som inte tycker om det som godis. Evenemanget är skapat för alla och ett perfekt tillfälle att lära, känna, smaka och bredda sina vyer för lakrits”, säger Elin Perlelin, Projektledare och marknadsansvarig på Lakritsfabriken. Evenemanget pågår mellan den 22 – 25 september 2022, men börjar så smått redan tisdagen 20 september.

The Liquorice Taste Adventure

Lördagen den 24 september börjar smakrundan The Taste Adventure. Rundan har sex stopp på olika restauranger där besökaren får smaka mindre portioner på varje ställe. Alla smakportioner är smaksatta med lakrits där varje restaurang gjort sin egen tolkning och gjort unika kombinationer efter deras koncept. Biljetter till smakrundan kommer släppas inom kort på www.smakavlakrits.se

The Liquorice Catwalk / Salty Fashion på Väla Centrum 

Under evenemanget kommer Väla Centrum fyllas av lakrits. Under lördagen den 24 och söndagen den 25 september kommer The Liquorice Catwalk äga rum mitt på det nya restaurangtorget på Väla Centrum. Bakom kläderna till Catwalken står eleverna från textilprogrammet på Nicolai Gymnasium, som syr upp unika kreationer av spilltyger och lakrits i olika former. Elever från dansprogrammet är modeller och kommer till musik röra sig runt restaurangtorget för att skapa känsla och visa upp lakritsens intensitet genom musik, dans och mode. Catwalken börjar på lördagen den 24 september klockan 11.00. Showen pågår i ungefär 15 minuter och visas en gång i timmen fram till klockan 17.00 då sista visningen utspelar sig. Samma tider gäller för söndagen den 25 september.

Cooking Show på Fredriksdal under Mikaeli Marknad

På evenemangets sista dag kommer Lakritsfabriken laga mat i Fredriksdals utekök under den stora skördemarknaden Mikaeli. Här kommer lakritsens unika smak krydda säsongens primörer, kött och kulturspannmål. Lakritsfabrikens grundare Martin Jörgensen som också är utbildad kock och sommelier kommer berätta mer om lakrits som råvara och inspirera till att laga mer mat med lakrits som smaksättning.

Smakupplevelser

Under hela evenemanget kommer de deltagande restaurangerna i Helsingborg City erbjuda drinkar, maträtter eller desserter med smak av lakrits. Det kommer finnas en bred variation på ett tjugotal restauranger med olika matkulturer och inriktning. Alla deltagande restauranger får experimentera fritt med råvarorna för att hitta kombinationer som passar in i deras koncept. Alla deltagande restauranger och dess erbjudanden kommer att publiceras löpande på hemsidan www.smakavlakrits.se

Provningar

Under Helsingborg med smak av lakrits kommer det även arrangeras en rad olika typer av provningar med lakrits som grund. Lakritsprovningarna kommer kombineras med bland annat vin, champagne och choklad där besökaren får lära sig mer om att kombinera lakrits med dryck och annan konfekt. Alla provningar kommer finnas tillgängliga att boka via www.smakavlakrits.se i slutet av augusti.

Bastuchill på Pålsjöbaden á la lakrits

Första dagen av evenemanget arrangerar Lakritsfabriken tillsammans med kallbadhuset Pålsjöbaden Bastuchill á la lakrits. Detta event äger rum mellan 17.00-20.00 på Pålsjöbaden där besökaren får lära sig mer om lakritsens påverkan på kroppen och de hälsosamma fördelar som finns med både lakrits och kallbad. Kvällen börjar med blandade tilltugg med smak av lakrits, mingel och en kort föreläsning om lakrits och kallbad följt två timmars bastu och bad. Till badet får alla besökare varsin saltskrubb med lakritsextrakt och lakritsgranulat tillverkad av Pålsjöbaden samt varsin handduk.

Partners

Evenemanget arrangeras av Lakritsfabriken i samarbete med Helsingborgs Stad och Event in Skåne. Partners till Salty Fashion och The Liquorice Catwalk är Väla Centrum och Nicolaiskolan i Helsingborg. Andra partners till evenemanget är Forsea Ferries och Sembo.

Hållbart evenemang

Hållbarheten är en central punkt för evenemanget där Lakritsfabriken i största möjliga mån använder sig av hållbara alternativ för att värna om människor, djur, miljö och framtid. För att genomföra The Liquorice Catwalk har spillbitar av tyger, rester av lakritskonfekt och kartonage samlats in för att skapa kreationerna. Genom återburket behöver inte nya tyger beställas och vi räddar tygbitar som annars hade slängts och ger textilerna ett längre liv. Utgången konfekt och skadat kartonage tas till vara och återanvänds för att skapa konst. Mycket utav kommunikationen av evenemanget kommer även i största mån ske digitalt för att minska användning av papper. Lakritsfabriken samarbetar med partners, restauranger, barer och caféer som arbetar utifrån samma värderingar och visioner för att gemensamt skapa ett så hållbart evenemang som möjligt.

Publicerat på

ODLA LAKRITS HEMMA – DET HÄR BEHÖVER DU TÄNKA PÅ

Kan man verkligen odla lakrits hemma i trädgården? Självklart!

Lakrits har en lång historia där den under de första 4000 åren förknippats med medicin och framförallt använts för sina läkande och helande egenskaper. Lakritsroten var en av världens första tandborstar med sin effekt att döda karies. Idag har lakritsen tagit över konfektyren och trenden är fortfarande glödhet. För oss är det dock viktigt att vi inte glömmer bort det historien lärt oss om lakrits och hur vi kan använda oss av den i ett mer modernt sammanhang.

2019 startade Lakritsfabriken upp norra Europas största lakritsrotsodling. Vi har med åren kunnat skåda lakritsrotsbusken på nära håll och lärt oss allt du behöver veta för att själv odla denna spännande växt!

Hur börjar jag?

Lakrits kan odlas både via frön och rotskott. Vi är återförsäljare till impectas lakritsrotsfrön, men de finns även att beställa hem online via www.impecta.se. Dessa frön säljer vi i vår butik i Helsingborg. Lakritsrot kan även odlas genom att använda rotskott, då det är så den sprider sig snabbast. Lakritsroten är faktiskt egentligen ett ogräs och växer helt fritt i Asien, runt medelhavet och i Mellanöstern.

 1. Odla gärna lakritsroten i en kruka då den sprider sig snabbt med åren. Den är inte invasiv, men den sprider sig snabbt. Den trivs både ute och inne.
 2. Lakritsroten trivs bäst i dränerad jord och inte för mycket fukt.
 3. Plantera under vår eller höst
 4. Skördetid juli-september
 5. Om du planerar att odla ute måste den vintertäckas så den är känslig mot frost.

 

Hur beter den sig?

Lakritsroten är en baljväxt och tillhör ärtväxterna. Den får vackra violetta/rosa blommor när den blommar som sedan blir bönkapslar. I dessa bönor skapas frön som sedan sprids med vinden och blir nya lakritsrots plantor. Växten blir en buske som under jord skapar ett stort rotsystem där rötterna blir upp till 10 meter långa. Rötterna går dock max en meter nedanför jordytan. Lakritsroten har olika perioder där den beter sig olika. Efter skördetid i september går roten ner i vila. Den vilar fram till mars/april då den åter väcks till liv och börjar slå nya rotskott som kommer upp som spiror. Därför är det fördelaktigt att plantera växten på våren för att den ska komma in i sin cykel. Lakritsroten kan med fördel även klippas ned något efter att den blommat då det blir lättare för den att få starka och större rötter.

Vad kan jag använda den till?

Lakritsroten kan användas till massor av olika saker. Främst är den god att äta som den är när du odlar själv. Färsk lakritsrot smakar sött och har konsistens som hård sparris. Låt dock plantan växa till sig i tre år innan du skördar första gången. Då är rötterna större och du får ut mer av din skörd. Skörda inte hela plantan, utan ta delar av den så att den sedan kan återhämta sig och bli större till nästa skörd. Du kan även torka rötterna och använda i te t.ex. Tyvärr är blasten och blommorna inte vidare goda och smakar ingen lakrits alls. När det kommer till lakrits är det bara roten som är användbar. Den innehåller ca 20 % lakrits. Du får därmed ut 200g rålakrits som används som smaksättning i konfektyr, drycker och medicin på 1 kg lakritsrötter.

Publicerat på

Lakritsfabriken skapar ett kreativt näste i Helsingborgs Destinationspaviljong under H22 City Expo

Helsingborgs innovations show H22 City Expo är nu bara ett stenkast bort med endast tre dagar kvar till öppning. Staden kommer att erbjuda massor av aktiviteter för alla åldrar och målgrupper där majoriteten är helt gratis för besökaren. Med på agendan är Familjen Helsingborgs och Helsingörs Destinationspaviljong som kommer att vara placerad mitt på stortorget, centralt i Helsingborgs stadskärna. Här kommer den färgsprakande paviljongen fyllas av liv och rörelse under hela H22, perioden 30 maj – 3 juli. Helsingborgs och nordvästra Skånes näringsliv är en stor del av paviljongen där besökaren kommer få ta del av de upplevelser som arrangeras i vår vackra stad. Lakritsfabriken kommer att vara på plats med olika aktiviteter under totalt 3 dagar i juni. 

Helsingborgs pulserande kärna kommer under H22 fyllas upp med besökare från hela världen. Under perioden 30 maj – 3 juni väntas en miljon människor besöka Helsingborg och ta del av de innovativa lösningar och framtidsprojekt som kommer presenteras under expot.

Lakritsfabriken är en del av Helsingborgs besöksnäring och har under de senaste tre åren arbetat aktivt med sin destinationsutveckling och lockat turister från hela landet och Europa att besöka Lakritsfabriken i Helsingborg. Lakritsfabriken kommer att vara på plats i Destinationspaviljongen vid tre tillfällen med fokus på konstskapande, nytänkande och lakritsens flera användningsområden. Det kommer även bjudas på massor av glutenfri lakrits, alkoholfri lakritsöl och andra godsaker. Olika receptkort kommer finnas att ta del av för den som vill inspireras till att laga mer mat med smak av lakrits hemma.

Konstskapande med lakrits 6 – 7 juni – Öppet 09.00-19.00

Under två dagar kommer Lakritsfabriken skapa ett kreativt näste för H22’s besökare genom att låta dem tolka lakrits på sitt eget sätt genom konst i stadens destinationspaviljong. Mitt i stadens kärna kommer det målas, skapas och klistras med lakrits där besökaren helt fritt får tolka det svarta guldet. Konsten kommer sedan användas under Lakritsfabrikens stora lakritsevenemang i september och bli en del av en konstrunda. Konstrundan kommer sedan leda besökaren genom hela staden och låta dem ta del av de bästa guldkornen.

Frågehjul och lakritsquiz 9 juni – Öppet 09.00-19.00

Den 9 juni kommer Lakritsfabriken erbjuda ett frågehjul och quiz om lakrits där besökaren har chans att vinna presentkort, lakritsupplevelser, presenter och givetvis lakritskonfektyr med sig hem.

Årets Stadskärna 2022 är Helsingborg!

Den 18 maj blev vår stad Helsingborg utsedd till Årets Stadskärna 2022! Priset har delats ut sedan 1995 till den stad som under de närmaste föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av stadens eller ortens centrum genom samarbete mellan både offentliga och privata aktörer. I år kammade Helsingborg hem segern av priset. Tillsammans med näringslivet och kommunen fortsätter nu arbetet fortsatt framåt att bli ännu bättre med nästa stora delmål 2030.

Publicerat på

Lakritsfabriken medverkar på trädgårdsfesten Malmö Garden Show 3 – 5 juni 2022

På den storslagna trädgårdsfesten mitt i Malmös lummiga Slottsträdgård kommer Lakritsfabriken finnas på plats med lakritsrotsplantor och massvis av spännande aktiviteter på en egen utställningsplats. Lakritsfabriken vill under Malmö Garden Show rikta ett stort fokus åt grunden till den välkända lakritskonfektyren och även visa lakritsens unika användningsområden genom tiderna.

Mitt i centrala Malmö på Mölleplatsen och Slottsträdgården kommer Malmö Garden Show äntligen öppna upp igen efter flera års uppehåll. Senast trädgårdsfesten ägde rum år 2018 kom 50 000 trädgårdsentusiaster och nyfikna malmöbor flanerade förbi för att inspireras av vår vackra natur och den stora trädgårdsmarknaden. Lakritsfabriken ser en tydlig koppling till trädgårdsfesten genom sin lakritsrotsodling som även är norra Europas största där roten till lakritskonfektyren kommer visas upp.

”Det är så roligt att se det stora intresse vi mötts av för vår lakritsrotsodling i Allerum vilket även ledde oss in på att delta under Malmö Garden Show. Vi ser att väldigt många inte vet särskilt mycket om lakrits även om intresset är stort. Under Malmö Garden Show kommer vi visa upp lakritsens resa för besökaren från jord till bord. Odlingen betyder så mycket för oss där den även knyter an till våra produkter och den höga andel lakrits de innehåller. Hållbarheten i allt vi gör är mycket viktig för oss och därmed var det en självklarhet för oss att även odla ekologiskt och använda naturens krafter i odlingsprocessen” säger Martin Jörgensen Grundare och VD, Lakritsfabriken.

Under Malmö Garden Show 3 – 5 juni kommer Lakritsfabriken ställa upp en utställning på klimattorget där lakritsens historia, tillverkningsprocess, odling och användningsområden visas upp. Här kommer även riktiga lakritsrotsplantor finnas på plats och smakprover på lakritsråvaror kommer besökarna kunna ta del av vid utställningen. På Mölleplatsen kommer Lakritsfabriken sälja sin glutenfria lakrits och även erbjuda smakprover på produkterna hela helgen. Den fjärde juni klockan 14.45 kommer Lakritsfabrikens projektledare Elin Perlelin föreläsa om lakritsens historia som livsmedel och mer om framtidens lakrits i Bersån på Malmö Garden Show.

”Lakrits är en helt fantastisk produkt som använts i flera tusen år och som från början framför allt konsumerats som medicin. Många av de positiva egenskaper lakrits har som medicinalväxt har med åren som konfektyren tagit större plats på marknaden glömts bort att prata om. Vi vill lära mer av historien och ta vara på alla lakritsens egenskaper i olika sammanhang då lakrits är så mycket mer än enbart svart godis.” säger Elin Perlelin, projektledare på Lakritsfabriken i Ramlösa AB.

På klimattorget vid utställningen kommer Lakritsfabriken även att sälja ett begränsat antal lakritsrotsplantor där alla intäkter går oavkortat till Lakritsfabriken Foundation för att skapa fler arbetstillfällen i byn Vayalakkavoor i Indien.

Publicerat på

Lakritsfabriken och Fredriksdal Museer och Trädgårdar arrangerar middag med smak av lakrits i utekök under H22 City Expo

Lakritsfabriken och Fredriksdal museer och trädgårdar bjuder in till en helt unik upplevelse där lokala råvaror från friluftsmuseet möter smaksättningen lakrits i en trerättersmiddag. Maten kommer att tillagas framför gästerna i Fredriksdals nya utekök. Kvällen kommer att erbjuda god mat, trevliga aktiviteter och lärdomar om lakrits och mathantverk tillsammans med museets kulturhistoriker och Lakritsfabriken.

Bara ett stenkast från Lakritsfabrikens fabriksbutik ligger Fredriksdals museer och trädgårdar. Fredag 17 juni 2022 öppnar Fredriksdal och Lakritsfabriken upp för en kulinarisk upplevelse där besökare får se hur väl lakrits fungerar som krydda i matlagningen. På plats får man lära sig och uppleva hur det svarta guldet utvecklar smaker. Till matlagningen kommer i huvudsak säsongens råvaror, som rabarber, sparris, ramslök och kulturspannmål, att användas. Besökaren kommer exempelvis få testa flera sorters kravodlad rabarber. På Fredriksdal finns en av landets största rabarbersamlingar med 30 olika sorter. Detta i kombination med Lakritsfabrikens lakritsråvaror och glutenfria lakritskonfektyr.

”Tillsammans har vi skapat en otroligt häftig aktivitet där vi i en pampig och vacker miljö kombinerar lakrits och säsongens primörer till en hållbar och smakrik måltid. Vi kommer att lägga stort fokus på att inspirera våra gäster att själva våga experimentera med smakerna i köket och testa nya vägar till kulinariska upplevelser hemma. Vi är glada för detta spännande samarbete där ett plus ett blir mer än två”, säger Elin Perlelin, eventansvarig på Lakritsfabriken.

I det vackra uteköket kommer Lakritsfabrikens grundare och VD Martin Jörgensen stå för middagen och tillaga trerättersmenyn i det öppna köket framför besökarna. Under tiden maten tillagas kommer Martin att berätta mer om lakritsens kemi och inspirera till att använda hållbara råvaror i köket. Kulturhistorikern Åsa Hässlekvist från Fredriksdal, Elin Perlelin från Lakritsfabriken och trädgårdsmästaren Emilia Mårtensson från Fredriksdal kommer att guida oss genom historien och berätta mer om hur lakrits och rabarber konsumerats och använts genom tiderna.

Upplevelsen bokas genom Helsingborgs kulturbutik och kommer finnas tillgänglig i slutet på maj.

Datum: 17 juni 2022

Tid: 17.30-19.15

Pris: 499 kronor per person

Ingår: förrätt, varmrätt, efterrätt, dryck, fördrink, rundvandring i kryddträdgården, provning av flera sorters lakritskonfektyr och rabarber.

Publicerat på

Lakritsfabriken utvecklar sin destination med guidade turer till norra Europas största lakritsrotsodling

Det är nu två år sedan Lakritsfabriken presenterade att de startat upp norra Europas största lakritsrotsodling. Odlingen är belägen mitt ute i den skånska myllan mellan Allerum och Hjälmshult, bara tio minuters bilfärd från Lakritsfabrikens fabriksbutik. Under sommaren 2022 kommer Lakritsfabriken arrangera flera guidade turer där tillverkning, odling, matlagning och skörd av lakrits kommer ha ett stort fokus.

Lakritsfabriken har sedan tre år tillbaka arbetat mer med sin destinationsutveckling där odlingen och fabriksbutiken blivit ett populärt besöksmål i Helsingborg. Nu erbjuder Lakritsfabriken unika upplevelser för att få fler att lära sig mer om lakrits och dess unika användningsområden genom lakritsprovning och guidad tur på Lakritsfabrikens odling. Besökaren får komma nära lakritsens ursprung på ett helt unikt sätt och se lakritsens utveckling från jord till bord. Här möts den italienska traditionen av odling och utvinning av lakritsrötter med den vackra naturen av skånska åkrar och den svenska lakritskulturen.

Lakritsfabrikens guidade turer börjar med en klassisk lakritsprovning där besökaren får smaka sig igenom allt från lakritsrot och lakritsråvaror till flera varianter av lakritskonfektyr. Vi tar oss sedan vidare till lakritsrotsodlingen där besökaren färdas förbi vackra, skånska åkrar och den pittoreska byn Allerum. På plats vid odlingen får besökaren smaka hur lakrits fungerar i matlagningen genom en välkomponerad lunch smaksatt med lakrits som unik krydda. Under lunchen får besökaren ta del av en vacker utsikt av öppna fält och får som betar på lakritsrotsodlingen precis framför matplatsen.

”Vi vill få fler att se lakritsens unika användningsområden och vad man utöver konfekt kan göra med lakritsroten. Trenden kring att lära sig om det ätbara är fortsatt stor och vi vänder oss mot en mycket medveten publik där intresset för provningar ökat. Vi vill erbjuda en helt unik upplevelse där vi pedagogiskt visar och berättar om lakrits från jord till bord. För oss är det även viktigt att gå tillbaka i historien och ta lärdom av hur lakrits använts genom tiderna.” säger Martin Jörgensen Grundare & VD, Lakritsfabriken i Ramlösa.

Lakritsfabrikens lakritsrotsodling är sedan 2020 under ekologisk bevakning. Odlingen kontrolleras av HS Certifiering och kommer till 2023 vara ekologisk certifierad. Lakritsfabrikens vision är att på sikt kunna erbjuda ekologiska lakritsprodukter tillverkade på svenskt odlad lakritsrot.

Tider för guidade turer med provning och lunch

Tid: 10.00-13.00 alla datum

 • 18 maj
 • 18 juni
 • 1 juli
 • 2 juli
 • 21 juli
 • 23 juli
 • 11 augusti
 • 13 augusti
 • 25 augusti
 • 27 augusti

Bokning för upplevelsen görs online via Lakritsfabrikens hemsida. Förbokning av aktiviteten krävs. Avbokning måste göras senast 24 timmar innan upplevelsens start.