Publicerat på

HELSINGBORG MED SMAK AV LAKRITS 2021

Ett år efter premiären av ”Helsingborg – med smak av lakrits” är evenemanget nu äntligen tillbaka med fler deltagare och fler aktiviteter. Den 22 – 26 september kommer evenemanget att visa upp hur lakritsroten kan användas på fler sätt än enbart konfektyr. Tillsammans med tjugo restauranger och caféer kommer lakrits visas i en ny form där den unika kryddan kommer att ge smak åt drinkar, lyxiga maträtter och söta desserter.

Trenden kring den svarta konfektyren är fortfarande glödhet och efterfrågan på premiumlakrits ökar succesivt för varje år. Kunskapen kring lakritsens ursprung och medicinska egenskaper har under åren minskar då konfektyren tagit mer plats på marknaden. Få känner idag till lakritsrotens flera användningsområden vilket Lakritsfabriken med evenemanget nu vill upplysa alla lakritsälskare om. Helsingborg med smak av lakrits kommer under 2021 erbjuda flera aktiviteter både digitalt och fysiskt för att för att få fler att våga experimentera med det svarta guldet.

”Helsingborg – med smak av lakrits” kommer att bli en perfekt mötesplats för alla lakritsälskare där lakrits syns i ett nytt sammanhang. Evenemanget berör även de som älskar god mat och vill uppleva en unik gastronomisk upplevelse. Det är även fantastiskt att även kunna bidra och gynna besöksnäringen i staden.” – säger Elin Perlelin, Projektledare för Helsingborg med smak av lakrits.

Under evenemanget kommer de tjugo deltagande restaurangerna erbjuda en maträtt, drink eller efterrätt med smak av lakrits på menyn. Restaurangerna får välja fritt hur de vill använda råvaran och hur mycket de själva vill experimentera.

Årets deltagare:

Heat, The Tivoli, Sillen & Makrillen, Bara Vara, Barrica Mat & Vinbar, AMA Restaurant & Rooftop Bar, Clarion Hotell Sea U Living Room, Vasatorp Restaurang, Café Étoile, Brasseriet Helsingborg, L’enoteque, Chocolatte, Regio, Backhaus, Avant la Forêt, Chateau Forêt, Trattoria Venti, Nelly’s Food, Kallbadhuset Pålsjö & Kallis, Kitchen & Table, Clarion Grand Hotell Lakritsfabriken.

Utställning

Från den 22–26 september kommer en utställning placeras mitt på Sundstorget i centrala Helsingborg. Denna utställning kommer att vara bemannad mellan 10-18 där det även finns möjlighet att handla Lakritsfabrikens produkter. På Clarion Hotell Sea U kommer även där vara en utställning i lobbyn med bland annat smakprover. Utställningen kommer att visa hur odling och tillverkning av lakrits går till och hur extraktet av lakritsrot kan användas inom flera områden. De besökande kommer även att kunna ta del av kuriosa om lakrits och lära sig mer om lakritsens historia.

Andra aktiviteter

Under evenemanget kommer världens godaste lakritsöl utses där dryckesexperter smakar sig igenom lakritsöl från hela världen. Juryn består av Martin Jörgensen, sommelier och ägare av Lakritsfabriken – Fredrik Johansen, sommelier och ölexpert – Lars Perlelin, connaisseur. Evenemanget bjuder även på ett digitalt samtal med kända profiler inom branschen och exportörer från olika delar av världen. Samtalet kommer att beröra lakrits på olika sätt där de medverkande gästerna får berätta mer om sin passion för lakrits och varför de startat sina verksamheter i denna bransch.

Kontinuerlig information om evenemanget kommer att ske via hemsidan www.smakavlakrits.se samt via sociala kanaler under @smakavlakrits och @lakritsfabriken.

Samarbetspartners

Evenemanget är i stolt samarbete med Helsingborgs stad, Event in Skåne och Forsea Ferries.

Publicerat på

NYHET – PRESENTASK NORRLAND

Nu är vårt nya tillskott “Norrland” här! En vacker presentask med design inspirerat av de norrlandska skogarna och det världsberömde norrskenet. Design av konstnärinnan Mia Stolpe.

Lakritsfabriken Signature Line 4-pack med smakerna Sweet, Salty, Super Salty och nyheten Raspberry Salty Liquorice

KÖP NU  Du skickas till vår webshop scandchoco.se

Ingredienser:
Lakritsfabriken Signature Sweet Liquorice
Glutenfri sötlakrits.
Ingredienser: rörsockersirap, rismjöl, rörsocker, invertsocker, lakritspulver (6%), fuktighetsbevarande medel: sorbitol, salt, anisolja. Ytbehandlingsmedel: karnaubavax, vegetabilisk olja (kokosolja).

Lakritsfabriken Signature Salty Liquorice
Glutenfri saltlakrits.
Ingredienser: rörsockersirap, rismjöl, rörsocker, invertsocker, lakritspulver (6%), salmiak, fuktighetsbevarande medel: sorbitol, salt, anisolja. Ytbehandlingsmedel: karnaubavax, vegetabilisk olja (kokosolja).

Lakritsfabriken Signature Super Salty Liquorice
Glutenfri supersalt lakrits.
Ingredienser: rörsockersirap, rörsocker, rismjöl, invertsocker, salmiak, lakritspulver (6%), fuktighetsbevarande medel: sorbitol, salt, anisolja. Ytbehandlingsmedel: karnaubavax, vegetabilisk olja (kokosolja).

Lakritsfabriken Signature Raspberry Salty Liquorice
Glutenfri hallon/saltlakrits.
Ingredienser: rörsockersirap, rismjöl, rörsocker, invertsocker, lakritspulver (6%), salmiak, naturlig hallonarom, fuktighetsbevarande medel: sorbitol, salt, anisolja. Ytbehandlingsmedel: karnaubavax, vegetabilisk olja (kokosolja).

 

Publicerat på

SVERIGES FÖRSTA ALKOHOLFRIA LAKRITSÖL

NU ÄR DEN HÄR!!
Sveriges första alkoholfria lakritsöl är nu äntligen här!
I samarbete med @helsingborgsbryggeri har vi skapat ett vackert, vildsint och karaktäristiskt öl med toner av lakrits. Den subtila eftersmaken blandar sig snyggt med de ljusa dragen i en lageröl och dröjer sig kvar som en skön påminnelse om livets små glädjeämnen.
Perfekt som måltidsdryck eller iskall en varm sommardag!
Finns nu i butik & webbshop
OBS! Denna produkt är Inte glutenfri
Publicerat på

KOSTNADSFRIA STUDIEBESÖK VARJE TISDAG & TORSDAG HOS OSS!

VÄLKOMNA TILL OSS OCH LÄR DIG MER OM DET SVARTA GULDET!

Under sommaren med start v.24 kommer vi varje tisdag & torsdag 14.00 välkomna er för öppna studiebesök helt kostnadsfritt. Varje föreläsning är ungefär 15-20 minuter lång. Här får du chansen att lära dig lite extra om lakrits, ta del av vår utställning och även så se viss produktion. Vi kommer under dessa 15-20 minuter besvara myter kring lakrits, berätta om tillverkning, odling, utvinning och en del historia om detta svarta guld! Vi kommer såklart även beröra mer information om Lakritsfabriken och om varumärket som lanserade den första glutenfria premiumlakritsen i Sverige!

Studiebesöken är kl 14.00 varje dag. Vi kommer att fortsätta vår studiebesök till och med vecka. 34

Föranmälan krävs för att delta och görs enklast per telefon till butiken på 042-14 11 13.

Vi ser fram emot att träffa er i sommar!

Publicerat på

LAKRITSFABRIKENS STORSATSNING PÅ NY PRODUKTSERIE

Lakritsfabriken har under våren 2021 flitigt arbetat fram ett flertal nyheter, några av dem har redan presenterats. Utöver Lakritsfabrikens nyheter i samband med 10 års jubiléet släpps nu även en ny serie av lakritsbitar i olika smaker förpackade i vackra stilrena påsar.

Intresset för premiumlakrits är fortsatt stort och efterfrågan på lakrits i påse har även växt sig större. Lakritsfabriken som alltid paketerat sin lakrits i vackra och klassiska askar perfekta som gåvor lanserar nu även sina saftiga, glutenfria lakritsbitar i fem olika smaker i ett nytt format. Dessa påsar kommer i en färgglad design som lyser energi, glädje och lakrits där produktens färg även symboliserar smaken på produkten. I serien kommer det finnas mjuklakrits i söt, salt, salt hallon, salt chili och salt viol. Alla produkter i serien är glutenfria och veganska.

Premium White Sweet, 100g

En påse fylld med saftig, glutenfri och vegansk söt mjuklakrits i Lakritsfabrikens gröna signaturfärg.

Premium White Salty, 100g

En påse fylld med saftig, glutenfri och vegansk salt mjuklakrits.

Premium White Raspberry, 100g

En påse fylld med saftig, glutenfri och vegansk salt mjuklakrits med en frisk smak av hallon i en rosa färg.

Premium White Viola, 100g

En påse fylld med saftig, glutenfri och vegansk salt mjuklakrits med smak av viol i en violett färg.

Premium White Chili, 100g

En påse fylld med saftig, glutenfri och vegansk salt mjuklakrits med en het smak av chili i en röd färg.

Om Lakritsfabriken

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och finns inte bara i Sverige utan även i våra nordiska länder samt Tyskland, Nederländerna, England, Island och USA. Nu tio år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar samt lakritsråvaror och kryddblandningar. Lakritsfabriken i Ramlösa ägs och distribueras på den svenska marknaden av ScandChoco AB.

Publicerat på

KÄNN DIG SÄKER I VÅR BUTIK & PÅ PROVNING

Vi vår butik följer vi noga folkhälsomyndighetens rekommendationer och även pandemilagen. Vi tar max in 8 personer i butiken åt gången och ser till att alla kunder och besökare kan hålla ett avstånd till varandra. Vi erbjuder handsprit vid entré och kassa samt att vi torkar av kortläsarens knappar mycket ofta. Tänger till provsmakning och skopor till lösgodis tvättar vi också efter varje kund. Om du inte vill handla i butik går det alltid bra att handla online hos oss och få varorna hemskickade med DHL.

GÅ TILL WEBBSHOP

Vi håller fortfarande våra lakritsprovningar öppna, men vi har kortat ner antalet till max 8 personer vid offentliga provningar. Detta gäller såväl öppna provningar som privata. Vi håller dock inga provningar på andra platser för er som vill boka ett privat evenemang hemma eller på arbetsplats. Vi erbjuder även digitala lakritsprovningar som gör att du kan delta vart du än befinner dig. Samla vännerna, kollegorna eller familjen för en mysig och rolig aktivitet helt digitalt. Vi tar gärna emot privata bokningar för ett slutet sällskap. Se öppna datum nedan.

BOKA PROVNING DIGITALT
Publicerat på

SALMIAK SALTY LICORICE POPCORN

Vi äääälskar popcorn, men är så trötta på att salta som vanligt. Hur kan man istället salta för att få riktigt goda och smaskiga popcorn? Jo! Använd er av Lakritsfabrikens Salmiak pulver. Visste ni att Salmiak egentligen inte är lakrits, utan det är ett salt?

Recept:

Ta fram en stor kastrull eller gryta med lock. Tillsätt valfri olja, vi väljer kokosolja. Mät upp majsgryn och häll i för att skaka runt i oljan. Hetta upp majskornen under locket innan dessa godingar börja poppa upp. Skaka runt då och då, så inte popcornen bombar köket. Sänk värmen till hälften ungefär, och poppa klart tills majskornen lugnar ner sig. Ta av från värmen, vänta i 1-2 minuter och avsluta med att salta med Lakritsfabrikens Salmiak pulver.

Publicerat på

MANGO LICORICE BITES

Recept för 10-15 rutor beroende på hur stora ni skär dem:

Lager 1:

1 paket dadlar, 15-20st urkärnade

200g sötmandel

2 msk kokosolja

1 msk chiafrön

1 skvätt vatten, typ 1/2 dl

1/2 msk lakritssyrup från Lakritsfabriken

Lager 2:

1 påse frusen mango, 300g

1 konservburk kokosgrädde, vi rekommenderar en krämig

Gör såhär:

Börja med att mixa första lagret. Häll över dadlarna, mandeln, kokosoljan, chiafröna, vatten, och lakritssirapen i en matberedare. Mixa tills du får en slät smet med kornig konsistens av nöten så att du enkelt kan smeta ut denna i botten av en plåt som du klär i bakplåtspapper. Låt stå i frysen i 2 timmar.

Fortsätt sedan med lager 2 där du mixar mango och kokosgrädde i en matberedare, häll över denna smet på lager 1 och låt stå i frysen ytterligare 2 timmar.

Ta ut efter 1,5 timme, där du strör över lakrits strössel, även dessa går att hitta på Lakritsfabriken. Det blir en härlig och god konsistens gentemot den kakiga mjuka botten.