Publicerat på

VINKOKTA ÄPPLEN MED LAKRITS

Vinkokta äpplen med lakritscrème, karamelliserad havre och vaniljsås.

Riktigt god och en härlig smakupplevelse.

 Du behöver

 1 frp kyld vaniljsås av valfri sort

2 st äpple

1,5 dl socker

2 dl vitt vin

1 citron, citronsaft av en halv citron

2,5 dl vatten

1 påse saltlakrits

1 tsk olivolja

1 dl havregryn, Saltå Kvarn

2 msk socker

50 g svenskt smör

1 lime

Flingsalt

 Gör så här

 Skala äpplena och ta ut kärnhuset. Förbered allt i detta moment, för under tiden som äpplena kokar smälter du samtidigt lakritsen och förbereder det karamelliserad havre.

Smält sockret på svag värme, tillsätt det vita vinet, citronsaft av en halv citron samt fyra citronskivor och en nypa salt. Koka äpplena på svag värme i ca 10 minuter.

Låt äpplena svalna en stund, dela dem sedan på mitten och skär dem i halvmånar och strö över en nypa socker. Bränn av med en gasbrännare tills sockret har smält och får en fin ljusbrun färg.

Har du ingen gasbrännare kan du köra äpplena i ugnen på grill läge.

 Lakrits crème

Koka upp 2,5 dl vatten, tillsätt en påse lakrits á 100g och 1 tsk olivolja. Koka på svag värme tills lakritsen löst sig. Sila och håll varm, blir en härlig crème som du spritsar eller klickar ut på tallriken när allt är färdigt.

 Karamelliserad Havre

 Smält smör och tillsätt socker, nypa salt och rör om tills sockret har löst sig. Tillsätt havre, limesaft och rör om tills det har karamelliserad.

 Lägg upp äpplena på en tallrik, klicka ut lakritscrèmen, häll vaniljsåsen över och avsluta med det karamelliserad havre.

Recept & Foto av @foodbyannak

Publicerat på

GRILLAD FLÄSKFILÉ MED SMAK AV LAKRITS

Grillad fläskfilé med smak av lakrits och grillade rotfrukter. En underbar kombination och en rätt som passar att laga året om. Går även att steka och tillaga rotfrukter i ugn.

Recept

Du behöver:

1 svensk fläskfilé

2 vitlöksklyftor

1 dl Rapsolja

Salt

Nymald svartpeppar

2 msk lakritsglaze

2 msk lakrits- och chilirub

1 tsk Chiliflakes

4-5 medelstora rödbetor

1 färsk fänkål

Kokt nypotatis

Valfri sallad, jag hade ruccola hemma

 

Gör så här:

Börja med rubben till köttet, pressa vitlök, blanda med salt, nymald svartpeppar, chiliflakes, rapsolja, rubb och glaze.

Ansa bort eventuella senor och överflödigt fett från fläskfilén.

Gnid in köttet ordentligt med rubben och låt ligga i kylen i ca en timme.

Under tiden förbereder du tillbehören.

Skala och koka rödbetorna i ca 20 minuter. Ansa och skölj fänkålen, ringla över olivolja och lägg på en nypa salt. Gör samma sak med de kokta rödbetorna och potatisen. Gnid in oljan och saltet ordentligt på rotfrukterna.

Grilla fläskfilén till innertemperatur på 65-70 grader och låt vila i folie. Tranchera fläskfilén och lägg upp på ett trevligt fat.

Grilla rotfrukterna 3 min på varje sida, lägg upp på fatet tillsammans med fläskfilén.

Ringla över olivolja och pressad citronsaft över, riktigt gott och fräscht.

Publicerat på

BAKAD AUBERGINE MED FESTAOST

Bakad aubergine med fetaost och en het tomat- och lakritssalsa. I denna ljuvliga maträtt är lakrits en utmärkt smaksättare. Jag är en förespråkare av enkla recept och just denna rätt tar max en halvtimme och är full av smak.

Du behöver:

Olivolja

2 st aubergine

400 g cocktailtomater

1 vitlöksklyfta

1 vårlök

1 röd chili

Bladpersilja

1 pkt fetaost

Citron

1 tsk lakritspulver

Flingsalt

Nymald svartpeppar

 

Gör såhär:

Skölj auberginen, lägg auberginen i en djup tallrik. Ånga på full effekt i mikrovågsugnen i 10 min.

Under tiden, delar du tomaterna, finhackar, lök, vitlök, chili och bladpersilja.

Låt allt detta steka mjukt i en panna med olivolja, tillsätt salt, nymald svartpeppar och lakritspulver.

Smaka av och tillsätt gärna några droppar citronsaft låt puttra i pannan en liten stund.

Ta ut den ångade auberginen, tänk på att det blir väldigt mycket vattenånga som bildas under processen och auberginen blir väldigt varm.

Skär ett avlångt snitt i auberginen och du kommer att upptäcka att den är mjuk och krämig.

Ringla över lite olivoljan, nypa salt och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Stek auberginen i en stekpanna med olivolja så att den får fin färg.

Servera den stekta auberginen med fetaost och toppa med den härliga tomat- och lakritssalsan.

Avsluta med en nypa lakritsalt på toppen.

Riktigt gott!

Publicerat på

POCHERAT ÄGG MED LAKRITSDUKKA

Lakritsdukkah på smörstekt surdegsmacka, philadelphiaost och pocherade ägg. Dukkah är en egyptisk nötmix som passar till det mesta, här har jag valt att kombinera nöt- och kryddmixen med lakritspulver. Galet gott!

Du behöver

2 skivor surdegsbröd

Svenskt smör

1 lite påse ruccola

Philadelphiaost

4 ägg

Ättiksprit 12%

2 dl hasselnötter

1 dl valnötter

1 dl sötmandel

1 dl sesamfrön

1-2 msk spiskumin

1-2 tsk koriander

1 tsk lakritspuder

Salt

Nymald svartpeppar

 

Gör så här

 

Dukkah

Blanda nötterna och sesamfrön på bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 15 min på 175 grader. Mixa sedan ihop alla ingredienser i en stavblender och krydda med, spiskummin, koriander, lakritspulver, salt och svartpeppar.Hetta upp smör i en stekpanna och stek surdegsbrödet på bägge sidor gyllenbruna, låt svalna en liten stund.  Bre på ett lager med Philadephiaost och strö över ruccola.

Pochera ägg. Ta fram en djup tallrik där du får plats med fyra hela ägg. Häll några droppar ättika i botten av tallriken, knäck ner äggen och häll över ca 2 msk ättika på äggen. Låt stå i ca 10 min. Koka upp vatten i en kastrull och salta med 2 tsk salt, lägg ner äggen och låt sjuda i ca 3 min. Ta upp med en hålslev

Lägg äggen på de smörstekta surdegsmackorna och toppa med lakritsdukkah. Servera direkt.

 

Publicerat på

LAKRITSKOCKENS CITRUSSALLAD MED RÄKOR

Recept på citrussallad med räkor (5 portioner):
400 g scampi
2 tsk lakrits & sanschopeppar
1 st citron
2 msk ört och myntakrydda från Mill & Mortar (den hittar ni här)
2 msk solrosolja eller olivolja
2 st schalottenlök
100 g sötmandel
500 g bladspenat och romansallad
4 dl majonnäs, du hittar vår hemmagjord majonnäs här!
2 st avokado

Gör såhär:
Tina upp räkorna. Rör ihop lakrits och sanschopeppar, citronzest från en halv citron, 2 msk örtkrydda och 2 msk olja. Marinera sedan räkorna i detta. Stek på räkorna på en varm panna. Skala och skär upp lök. Blanda romansallad och bladspenat med majonnäs. Hacka upp mandel. Torr-rosta den innan servering. Dela avokadon. Grilla avokadon lite lätt innan du lägger den på salladen.
Servera salladen med räkor, rostade mandlar & grillad avokado!

Publicerat på

LAKRITSKOCKENS SOMMARSPETT

Recept på sommarspett (5 portioner):
1000 g majskycklingfiléer (4 st filéer)
4 msk lakritsglaze
1 tsk lakrits & chilirubb
Träspett som du kan trä kycklingen på

Gör såhär:
Dela kycklingfil´éerna i 2 halvor, det blir 8 st spett totalt. Pensla på lakrtisglaze och rubba med lakrits & chilirubb. Låt kycklingen marineras en stund innan du grillar spetten. Lägg träspetten i vatten innan du trär på kycklingen. Det går bra att grilla kycklingen eller du kan steka den lite lätt för yta sen låta den gå i ugnen 25 min på 175 grader. Serveras till fetaostkräm!

Fetaostkräm:
1 paket fetaost
4 dl turkisk yoghurt
2 msk honung
Salt
Peppar

Recept av Foodgeekz

Publicerat på

LAKRITSKRYDDADE KYCKLINGKLUBBOR MED BÖNSALSA

En somrig favorit! Lätt att slänga på grillen eller rätt in i ugnen.

4 portioner – ca 900 gram kycklingklubbor 

Ingredienser: Kryddblandning 

2 msk paprikapulver

2 tsk spiskummin

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt & peppar

Ingredienser: Bönsalsa 

1 ask cocktailtomater

1 rödlök

1 grön chili

3 dl kokta valfria bönor, t.ex svarta, röda, vita

3 msk olivolja

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda kryddorna och gnid in kycklingklubborna med blandningen. Lägg kycklingen på en smord plåt och tillaga i ugn i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och har fått en fin yta.

Halvera tomaterna och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka chilin. Blanda bönor, tomater, lök,  och chili i en skål. Blanda olivolja, vinäger, lakritspulver, salt och peppar separat och häll över bönsalsan. Rör om.

Servera kycklingen med lite bröd, bulgur eller som den är.

Recept av Ann-Sofie Malmgren

 

 

 

Publicerat på

LAKRITS- OCH SWEET CHILI-GLASERAD LAX MED CITRONPEPPARSÅS

En varmrätt som skriker sommar! En smak av både sött och salt samt en viss hetta som går hand i hand med de andra smakkombinationerna. Ett perfekt rätt att briljera på sommarens alla grillkvällar.

4 portioner 

Ingredienser: Glasering 

2 dl sweet chilisås

3 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

Ingredienser: Citronpepparsås 

3 dl gräddfil

1 tsk citronpeppar

1 tsk pressad citron

Till servering: 

Färskpotatis

grönsallad

Gör såhär: 

Tänd grillen eller sätt ugnen på 200 grader.

Blanda sweet chilisås och lakritspulver i en skål. Mängden lakritspulver kan varieras efter smak.

Grilla eller stek laxen i ugnen i 10-15 minuter. När laxen är genomstekt, pensla lakrits- och sweet chili glaseringen på båda sidor och låt den grillas/ugnsstekas en stund till.

Blanda ihop ingredienserna till citronpepparsåsen. Servera laxen och såserna tillsammans med kokt färskpotatis och grönsallad.

Recept av Johanna Persson

Publicerat på

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED LAKRITS

En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag.

4 portioner

Ingredienser: 

400 g jordärtskocka

2 medelstora potatisar

1 scharlottenlök, hackad

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Gör såhär: 

Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.

Servera med krossad rålakrits på toppen.

Recept av Martin Jörgensen

Publicerat på

ÖLKOKTA MUSSLOR MED LAKRITSAIOLI

En klassiker som alltid går hem. En lyxig touch av lakrits som höjer smakerna till en ny nivå och som gifter sig sagolikt tillsammans med musslorna, soppan, brödet, ALLT.

4 portioner 

Ingredienser: Aioli

3 äggulor

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal från en halv citron

1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver

1 tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

Ingredienser: Musslor 

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 msk smör

1.2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter

1 nät musslor

3 dl öl (veteöl eller lager)

saft från en halv citron

1 dl vispgrädde

salt & peppar

Till servering: 

Persilja & surdegsbröd

Gör såhär: 

Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar. Ställ i kylen. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.

Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.

Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.

Recept av Madeleine Hansson