Publicerat på

LAKRITSKOCKENS CITRUSSALLAD MED RÄKOR

Recept på citrussallad med räkor (5 portioner):
400 g scampi
2 tsk lakrits & sanschopeppar
1 st citron
2 msk ört och myntakrydda från Mill & Mortar (den hittar ni här)
2 msk solrosolja eller olivolja
2 st schalottenlök
100 g sötmandel
500 g bladspenat och romansallad
4 dl majonnäs, du hittar vår hemmagjord majonnäs här!
2 st avokado

Gör såhär:
Tina upp räkorna. Rör ihop lakrits och sanschopeppar, citronzest från en halv citron, 2 msk örtkrydda och 2 msk olja. Marinera sedan räkorna i detta. Stek på räkorna på en varm panna. Skala och skär upp lök. Blanda romansallad och bladspenat med majonnäs. Hacka upp mandel. Torr-rosta den innan servering. Dela avokadon. Grilla avokadon lite lätt innan du lägger den på salladen.
Servera salladen med räkor, rostade mandlar & grillad avokado!

Publicerat på

LAKRITSKOCKENS SOMMARSPETT

Recept på sommarspett (5 portioner):
1000 g majskycklingfiléer (4 st filéer)
4 msk lakritsglaze
1 tsk lakrits & chilirubb
Träspett som du kan trä kycklingen på

Gör såhär:
Dela kycklingfil´éerna i 2 halvor, det blir 8 st spett totalt. Pensla på lakrtisglaze och rubba med lakrits & chilirubb. Låt kycklingen marineras en stund innan du grillar spetten. Lägg träspetten i vatten innan du trär på kycklingen. Det går bra att grilla kycklingen eller du kan steka den lite lätt för yta sen låta den gå i ugnen 25 min på 175 grader. Serveras till fetaostkräm!

Fetaostkräm:
1 paket fetaost
4 dl turkisk yoghurt
2 msk honung
Salt
Peppar

Recept av Foodgeekz

Publicerat på

LAKRITSKRYDDADE KYCKLINGKLUBBOR MED BÖNSALSA

En somrig favorit! Lätt att slänga på grillen eller rätt in i ugnen.

4 portioner – ca 900 gram kycklingklubbor 

Ingredienser: Kryddblandning 

2 msk paprikapulver

2 tsk spiskummin

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt & peppar

Ingredienser: Bönsalsa 

1 ask cocktailtomater

1 rödlök

1 grön chili

3 dl kokta valfria bönor, t.ex svarta, röda, vita

3 msk olivolja

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda kryddorna och gnid in kycklingklubborna med blandningen. Lägg kycklingen på en smord plåt och tillaga i ugn i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och har fått en fin yta.

Halvera tomaterna och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka chilin. Blanda bönor, tomater, lök,  och chili i en skål. Blanda olivolja, vinäger, lakritspulver, salt och peppar separat och häll över bönsalsan. Rör om.

Servera kycklingen med lite bröd, bulgur eller som den är.

Recept av Ann-Sofie Malmgren

 

 

 

Publicerat på

LAKRITS- OCH SWEET CHILI-GLASERAD LAX MED CITRONPEPPARSÅS

En varmrätt som skriker sommar! En smak av både sött och salt samt en viss hetta som går hand i hand med de andra smakkombinationerna. Ett perfekt rätt att briljera på sommarens alla grillkvällar.

4 portioner 

Ingredienser: Glasering 

2 dl sweet chilisås

3 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

Ingredienser: Citronpepparsås 

3 dl gräddfil

1 tsk citronpeppar

1 tsk pressad citron

Till servering: 

Färskpotatis

grönsallad

Gör såhär: 

Tänd grillen eller sätt ugnen på 200 grader.

Blanda sweet chilisås och lakritspulver i en skål. Mängden lakritspulver kan varieras efter smak.

Grilla eller stek laxen i ugnen i 10-15 minuter. När laxen är genomstekt, pensla lakrits- och sweet chili glaseringen på båda sidor och låt den grillas/ugnsstekas en stund till.

Blanda ihop ingredienserna till citronpepparsåsen. Servera laxen och såserna tillsammans med kokt färskpotatis och grönsallad.

Recept av Johanna Persson

Publicerat på

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED LAKRITS

En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag.

4 portioner

Ingredienser: 

400 g jordärtskocka

2 medelstora potatisar

1 scharlottenlök, hackad

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Gör såhär: 

Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.

Servera med krossad rålakrits på toppen.

Recept av Martin Jörgensen

Publicerat på

ÖLKOKTA MUSSLOR MED LAKRITSAIOLI

En klassiker som alltid går hem. En lyxig touch av lakrits som höjer smakerna till en ny nivå och som gifter sig sagolikt tillsammans med musslorna, soppan, brödet, ALLT.

4 portioner 

Ingredienser: Aioli

3 äggulor

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal från en halv citron

1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver

1 tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

Ingredienser: Musslor 

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 msk smör

1.2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter

1 nät musslor

3 dl öl (veteöl eller lager)

saft från en halv citron

1 dl vispgrädde

salt & peppar

Till servering: 

Persilja & surdegsbröd

Gör såhär: 

Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar. Ställ i kylen. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.

Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.

Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.

Recept av Madeleine Hansson

Publicerat på

ITALIENSK POLENTA MED LAKRITS PÅ SALLADSBÄDD

En supergod och enkel förrätt att servera till vardags och fest! Den lena, varma och mjuka smaken av lakrits gifter sig magiskt med polentan.

4 portioner

Ingredienser: Polenta

7,5 dl grönsaksbuljong

1,5 dl polenta

1 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

0,5 dl riven parmesan

2 msk olja till stekning

Ingredienser: Vinägrett 

1 msk vitvinsvinäger

2 krm chiliflakes

Saft och rivet skal från en halv citron

4 msk olivolja

Salt och peppar

Till servering

Valfri sallad

Gör såhär: 

Koka upp buljongen. Vispa ner lakritspulver, salt, peppar och polenta och låt koka under omrörning i ca 6-7 minuter. Häll upp i en vattensköljd form. Polentan bör vara minst 1 cm tjock. Låt svalna och skär sedan i trianglar. Stek i olja ca 3 minuter på varje sida.

Vispa samman vinägretten. Blanda med valfri sallad och lägg upp på tallrikar. Toppa med ett par polentabitar.

Servera som förrätt eller som tillbehör.

Recept av Malin Arvidsson

 

 

Publicerat på

SPARRIS MED LAKRITSHOLLANDAISE

Sommarens godaste grönsak med en piffig touch av lakrits! Sparrisen passar utmärkt att koka, grilla eller smörsteka till denna underbart enkla och goda förrätt.

4 portioner

Ingredienser:

150 g smör

3 äggulor

3 msk vatten

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

Citron, pressad

Gräslök

Solroskärnor/pinjenötter

Flingsalt

Gör såhär: 

Skala eventuellt sparrisen och skär av en bit av den nedersta delen.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman äggulor, vatten och lakritspulver i en liten rostfri kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska vara sjudhett men inte koka. Vispa tills gulorna börjar tjockna något. Tillsätt sedan smöret lite åt gången och vispa kraftigt. När allt smör vispats ska såsen vara tjock, luftig och blank. Smaksätt med pressad citron efter smak.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i sparrisen. Koka så att den blir något mjuk men fortfarande al dente. Det går även utmärkt att tillaga sparrisen på grillen eller i stekpannan med smör. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna. Skär gräslöken fint.

Lägg upp sparrisen på tallrikar och lägg en klick lakritshollandaise på toppen. Garnera med solroskärnor, gräslök och flingsalt.

Recept av: Ann-Sofie Malmgren

Publicerat på

SALMIAK SALTY LICORICE POPCORN

Vi äääälskar popcorn, men är så trötta på att salta som vanligt. Hur kan man istället salta för att få riktigt goda och smaskiga popcorn? Jo! Använd er av Lakritsfabrikens Salmiak pulver. Visste ni att Salmiak egentligen inte är lakrits, utan det är ett salt?

Recept:

Ta fram en stor kastrull eller gryta med lock. Tillsätt valfri olja, vi väljer kokosolja. Mät upp majsgryn och häll i för att skaka runt i oljan. Hetta upp majskornen under locket innan dessa godingar börja poppa upp. Skaka runt då och då, så inte popcornen bombar köket. Sänk värmen till hälften ungefär, och poppa klart tills majskornen lugnar ner sig. Ta av från värmen, vänta i 1-2 minuter och avsluta med att salta med Lakritsfabrikens Salmiak pulver.

Publicerat på

MANGO LICORICE BITES

Recept för 10-15 rutor beroende på hur stora ni skär dem:

Lager 1:

1 paket dadlar, 15-20st urkärnade

200g sötmandel

2 msk kokosolja

1 msk chiafrön

1 skvätt vatten, typ 1/2 dl

Lager 2:

1 påse frusen mango, 300g

1 konservburk kokosgrädde, vi rekommenderar en krämig

Gör såhär:

Börja med att mixa första lagret. Häll över dadlarna, mandeln, kokosoljan, chiafröna, vatten, och lakritssirapen i en matberedare. Mixa tills du får en slät smet med kornig konsistens av nöten så att du enkelt kan smeta ut denna i botten av en plåt som du klär i bakplåtspapper. Låt stå i frysen i 2 timmar.

Fortsätt sedan med lager 2 där du mixar mango och kokosgrädde i en matberedare, häll över denna smet på lager 1 och låt stå i frysen ytterligare 2 timmar.

Ta ut efter 1,5 timme, där du strör över lakrits strössel, även dessa går att hitta på Lakritsfabriken. Det blir en härlig och god konsistens gentemot den kakiga mjuka botten.