Publicerat på

VINKOKTA ÄPPLEN MED LAKRITS

Vinkokta äpplen med lakritscrème, karamelliserad havre och vaniljsås.

Riktigt god och en härlig smakupplevelse.

 Du behöver

 1 frp kyld vaniljsås av valfri sort

2 st äpple

1,5 dl socker

2 dl vitt vin

1 citron, citronsaft av en halv citron

2,5 dl vatten

1 påse saltlakrits

1 tsk olivolja

1 dl havregryn, Saltå Kvarn

2 msk socker

50 g svenskt smör

1 lime

Flingsalt

 Gör så här

 Skala äpplena och ta ut kärnhuset. Förbered allt i detta moment, för under tiden som äpplena kokar smälter du samtidigt lakritsen och förbereder det karamelliserad havre.

Smält sockret på svag värme, tillsätt det vita vinet, citronsaft av en halv citron samt fyra citronskivor och en nypa salt. Koka äpplena på svag värme i ca 10 minuter.

Låt äpplena svalna en stund, dela dem sedan på mitten och skär dem i halvmånar och strö över en nypa socker. Bränn av med en gasbrännare tills sockret har smält och får en fin ljusbrun färg.

Har du ingen gasbrännare kan du köra äpplena i ugnen på grill läge.

 Lakrits crème

Koka upp 2,5 dl vatten, tillsätt en påse lakrits á 100g och 1 tsk olivolja. Koka på svag värme tills lakritsen löst sig. Sila och håll varm, blir en härlig crème som du spritsar eller klickar ut på tallriken när allt är färdigt.

 Karamelliserad Havre

 Smält smör och tillsätt socker, nypa salt och rör om tills sockret har löst sig. Tillsätt havre, limesaft och rör om tills det har karamelliserad.

 Lägg upp äpplena på en tallrik, klicka ut lakritscrèmen, häll vaniljsåsen över och avsluta med det karamelliserad havre.

Recept & Foto av @foodbyannak