Publicerat på

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED LAKRITS

En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag.

4 portioner

Ingredienser: 

400 g jordärtskocka

2 medelstora potatisar

1 scharlottenlök, hackad

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Gör såhär: 

Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.

Servera med krossad rålakrits på toppen.

Recept av Martin Jörgensen

Publicerat på

ÖLKOKTA MUSSLOR MED LAKRITSAIOLI

En klassiker som alltid går hem. En lyxig touch av lakrits som höjer smakerna till en ny nivå och som gifter sig sagolikt tillsammans med musslorna, soppan, brödet, ALLT.

4 portioner 

Ingredienser: Aioli

3 äggulor

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal från en halv citron

1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver

1 tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

Ingredienser: Musslor 

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 msk smör

1.2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter

1 nät musslor

3 dl öl (veteöl eller lager)

saft från en halv citron

1 dl vispgrädde

salt & peppar

Till servering: 

Persilja & surdegsbröd

Gör såhär: 

Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar. Ställ i kylen. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.

Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.

Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.

Recept av Madeleine Hansson

Publicerat på

ITALIENSK POLENTA MED LAKRITS PÅ SALLADSBÄDD

En supergod och enkel förrätt att servera till vardags och fest! Den lena, varma och mjuka smaken av lakrits gifter sig magiskt med polentan.

4 portioner

Ingredienser: Polenta

7,5 dl grönsaksbuljong

1,5 dl polenta

1 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

0,5 dl riven parmesan

2 msk olja till stekning

Ingredienser: Vinägrett 

1 msk vitvinsvinäger

2 krm chiliflakes

Saft och rivet skal från en halv citron

4 msk olivolja

Salt och peppar

Till servering

Valfri sallad

Gör såhär: 

Koka upp buljongen. Vispa ner lakritspulver, salt, peppar och polenta och låt koka under omrörning i ca 6-7 minuter. Häll upp i en vattensköljd form. Polentan bör vara minst 1 cm tjock. Låt svalna och skär sedan i trianglar. Stek i olja ca 3 minuter på varje sida.

Vispa samman vinägretten. Blanda med valfri sallad och lägg upp på tallrikar. Toppa med ett par polentabitar.

Servera som förrätt eller som tillbehör.

Recept av Malin Arvidsson

 

 

Publicerat på

SPARRIS MED LAKRITSHOLLANDAISE

Sommarens godaste grönsak med en piffig touch av lakrits! Sparrisen passar utmärkt att koka, grilla eller smörsteka till denna underbart enkla och goda förrätt.

4 portioner

Ingredienser:

150 g smör

3 äggulor

3 msk vatten

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

Citron, pressad

Gräslök

Solroskärnor/pinjenötter

Flingsalt

Gör såhär: 

Skala eventuellt sparrisen och skär av en bit av den nedersta delen.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman äggulor, vatten och lakritspulver i en liten rostfri kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska vara sjudhett men inte koka. Vispa tills gulorna börjar tjockna något. Tillsätt sedan smöret lite åt gången och vispa kraftigt. När allt smör vispats ska såsen vara tjock, luftig och blank. Smaksätt med pressad citron efter smak.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i sparrisen. Koka så att den blir något mjuk men fortfarande al dente. Det går även utmärkt att tillaga sparrisen på grillen eller i stekpannan med smör. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna. Skär gräslöken fint.

Lägg upp sparrisen på tallrikar och lägg en klick lakritshollandaise på toppen. Garnera med solroskärnor, gräslök och flingsalt.

Recept av: Ann-Sofie Malmgren

Publicerat på

SALMIAK SALTY LICORICE POPCORN

Vi äääälskar popcorn, men är så trötta på att salta som vanligt. Hur kan man istället salta för att få riktigt goda och smaskiga popcorn? Jo! Använd er av Lakritsfabrikens Salmiak pulver. Visste ni att Salmiak egentligen inte är lakrits, utan det är ett salt?

Recept:

Ta fram en stor kastrull eller gryta med lock. Tillsätt valfri olja, vi väljer kokosolja. Mät upp majsgryn och häll i för att skaka runt i oljan. Hetta upp majskornen under locket innan dessa godingar börja poppa upp. Skaka runt då och då, så inte popcornen bombar köket. Sänk värmen till hälften ungefär, och poppa klart tills majskornen lugnar ner sig. Ta av från värmen, vänta i 1-2 minuter och avsluta med att salta med Lakritsfabrikens Salmiak pulver.

Publicerat på

MANGO LICORICE BITES

Recept för 10-15 rutor beroende på hur stora ni skär dem:

Lager 1:

1 paket dadlar, 15-20st urkärnade

200g sötmandel

2 msk kokosolja

1 msk chiafrön

1 skvätt vatten, typ 1/2 dl

1/2 msk lakritssyrup från Lakritsfabriken

Lager 2:

1 påse frusen mango, 300g

1 konservburk kokosgrädde, vi rekommenderar en krämig

Gör såhär:

Börja med att mixa första lagret. Häll över dadlarna, mandeln, kokosoljan, chiafröna, vatten, och lakritssirapen i en matberedare. Mixa tills du får en slät smet med kornig konsistens av nöten så att du enkelt kan smeta ut denna i botten av en plåt som du klär i bakplåtspapper. Låt stå i frysen i 2 timmar.

Fortsätt sedan med lager 2 där du mixar mango och kokosgrädde i en matberedare, häll över denna smet på lager 1 och låt stå i frysen ytterligare 2 timmar.

Ta ut efter 1,5 timme, där du strör över lakrits strössel, även dessa går att hitta på Lakritsfabriken. Det blir en härlig och god konsistens gentemot den kakiga mjuka botten.

Publicerat på

COCONUT LICORICE LIME-RAW BALLS

Recept för 10-15 bollar beroende på hur stora ni rullar dem:

1 paket dadlar, 15-20st urkärnade

200g sötmandel

2 msk kokosolja

1 msk chiafrön

1 skvätt vatten, typ 1/2 dl

Limezest/skal från 3 limefrukter

1 dl limesaft

2-3 msk lakritssirap från Lakritsfabriken

Gör såhär:

Börja med att riva limeskal och pressa lime saft som du häller över i ett decilitermått. Häll över dadlarna, mandeln, kokosoljan, chiafröna, vatten, limen och lakritssirapen i en matberedare. Mixa tills du får en slät smet med kornig konsistens av nöten så att du enkelt kan rulla dessa i antingen kokos eller lakritspulver därefter. Blir så gott! Lime och lakrits passar verkligen underbart bra tillsammans!

Publicerat på

The golden face scrub

Liva upp tillvaron & unna dig själv och ditt yttre lite extra tid. Denna face scrub är både skonsam och ger en skön känsla efteråt! Lakrits ger huden en extra boost och sockret samt lakritsgranulatet hjälper huden att rensa och rena porer från smuts och bakterier. Aloe vera är liksom lakrits läkande och hjälper huden att återhämta sig!

Ingredienser:

  • 1 msk socker
  • 1 tsk aloe vera – finns att köpa aloe vera gel på apotek.
  • 1 tsk lakritspulver
  • 1 tsk lakritsgranulat

Rör ihop ovanstående ingredienser ordentligt. Ånga ansiktet eller badda med varmt vatten för att låta porerna öppna upp sig. Skrubba ansiktet försiktigt och skölj sedan av med ljummet vatten. Skrubba inte för aggressivt eller hårt, huden är känslig och det räcker att låta sockret och lakritsgranulatet jobba.

Genom att använda och göra vår golden face scrub återfuktar du din hy, skrubbar bort döda hudceller och smuts, reglerar taljproduktion, jämnar ut pigment/åldersfläckar samt lämnar en härlig lyster i ansiktet!

Glow, Glow, Glow – Inside, Out!

För eventuella frågor & funderingar ->

Mail: elin@lakritsfabriken.se

Telefon: 070-634 05 05

 

Publicerat på

The golden facemask

Liva upp tillvaron & unna dig själv och ditt yttre lite extra tid! Denna ansiktsmask gjord på enkla och antiinflammatoriska ingredienser ger din hud en härlig lyster, reglerar talgproduktion, jämnar ut och fräschar upp!

Ingredienser:

  • I msk honung
  • I tsk citronsaft
  • 1 tsk lakritspulver
  • Lite aloe vera – finns att köpa på apotek!

Blanda samman ingredienserna noga till en slät smet innan den är färdig att använda. Använd ansiktsmasken 1-2 gånger i veckan för bästa resultat. Låt sitta mot huden i ca 10-15 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten. Ånga eller badda ansiktet med varmt vatten för att öppna upp porerna innan för absolut bästa effekt!

Kan alla använda denna ansiktsmask? 

Ja! Den är otroligt skonsam med ingredienser som är som balsam för huden. Honungen hjälper till att återfukta och lakritsens antiinflammatoriska och läkande effekter ger din hud vad den behöver för att minska eventuella utslag eller annat. Har du problem med akne, finnar eller utslag är denna ansiktsmask perfekt. Citronen ger även en härlige effekt då den hjälper lakritsen att reglera oljeproduktionen. Har man mycket torr hud rekommenderar vi därför att utesluta citron.

Låt lakritsen läka din hud & unna dig en stund för dig själv.

För funderingar eller frågor, kontakta oss!

Mail: elin@lakritsfabriken.se

Telefon: 070-634 05 05

Publicerat på

Varm lakrits & chokladdryck

En varm dryck att avnjuta en krispig och kall höstdag. Lakrits får din varma choklad att nå nya höjder och ger en boost för ditt immunförsvar med dess antiinflammatoriska egenskaper.

Ingredienser: 

1 tsk Lakritspulver från Lakritsfabriken

1 tsk kakao

1 tsk socker

3 dl Mjölk

Gör såhär: 

Blanda lakritspulver, kakao och socker i en stor mugg. Värm mjölken på spisen och häll 1 dl av den i pulverblandningen. Rör sedan om tills det inte är några klumpar. Häll på resterande mjölk medans du rör om.

Färdig att avnjutas!

Recept av Kalle Flyckt.