Publicerat på

Karins kryddiga köttfärssås med lakrits

En vanlig köttfärsås går alltid hem och är perfekt vardagsmat. Den går dock att göra ännu härligare med lakrits som touch för att få de andra kryddorna att blomma ut & lämna en söt eftersmak som även dämpar beskheten i tomaterna. Receptet kommer från mamma Karin Perlelin som lagat denna himmelskt goda köttfärsås i alla år. Låt det väl smaka.

Ingredienser: 

2 msk olivolja

500 gram nötfärs

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 krm Torkad/ Färsk basilika

1 krm oregano

1 tsk torkad chili

390 gram krossade tomater

2-3 msk tomatpuré

1-2 msk oxfond

1 tsk lakritspulver från Lakritsfabriken

Gör såhär: 

  • Fräs löken tills den blir glansig och får färg i två msk olivolja.
  • Lått köttfärsen fräsa tillsammans med den gylle löken samt en klyfta pressad vitlök.
  • Häll i de krossade tomaterna samt tomatpuré och oxfond när köttet fått färg.
  • Strö över kryddor och lakritspulver.
  • Lått såsen puttra i minst 40 minuter för bästa smakupplevelse
  • Koka pastan under tiden. Vi rekommenderar pasta linguini som fångar upp såsen och ger ett härligt tuggmotstånd.
  • Klart!

 

Publicerat på

Mudcake

Gör så här:

Ställ in kokosgrädden i kylen ett par timmar innan så är det enkelt att dela den tjocka grädden från den tunna.

Sätt ugnen på 170 grader.

Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan i apelsinzesten. Smält kokosoljan och häll i det tunna från en burk med kokosgrädde. Häll även i agavesirapen och låt allt blandas ihop. Blanda därefter ihop alla ingredienser snabbt. Klä en form med löstagbar botten (ca 23 cm i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt i formen. Ställ in i mitten av ugnen i 7 minuter (smöra gärna kanterna med kokosolja så inte degen/fyllningen fastnar). Ta ut och låt svalna helt.

Smält chokladen tillsammans med koksgrädden och rör ner koksoljan. Ställ krämen kallt och precis innan den har stelnat brer du ut den över bottnen. Ställ in i kylen i ca 10 minuter.

Mixa jordgubbar tillsammans med chiafrön till en jämn massa. Ställ kallt i ett par timmar så det stelnar (gärna över natten).

Pudra kakao och lakritspulver över den rumstempererade kakan och servera med jordgubbssylt.

 

8-10 bitar 

Kakanbaka vego-31

60 g bovetemjöl

40 g kakao

25 g majsmjöl

15 g majsstärkelse

10 g fiberhusk

2 msk Lakritsfabrikens lakritsgranulat

1 tsk vaniljpulver

Zesten från en riven apelsin

80 g kokosolja

60 g agavesirap

Det tunna i en burk med koksgrädde

Krämen

200 g mörk choklad (gärna 100% kaka)

Det tjocka i en burk med kokosgrädde

50 g koksolja

Till servering

300 g färska jordgubbar

4 msk chiafrön

Topping

Kakaopulver

Lakritsfabrikens lakritspulver

 

Recept av Mekto Ganic

 

Publicerat på

Limebakelser

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°.

Klä en långpanna med bakplåtspapper.

Vispa ägg och kokossocker poröst.Blanda mjölsorterna med bakpulver och vaniljpulver. Rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna och grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra av det översta pappret. Om kakan inte vill släppa kan du pensla pappret med kallt vatten och dra av bakplåtspappret försiktigt. Låt kakan svalna helt.

Smält den vita chokladen över vattenbad och låt svalna en stund.

Vispa ihop färskost, smör, zest och saft från limen. Bred ut krämen på kakan och rulla ihop kakan på långsidan.

Ställ in i kylen för att svalna en stund.

Ta ut kakan från kylen. Vispa grädden hårt. Skär kakan i 2 cm tjocka bitar och lägg bitarna ner. Spritsa ut grädden över bakelsen och dekorera med hallon, citronmeliss och lakritsgranulat.

 

12 stora bakelser

BottenLimebakelse

4 ägg

 

2dl kokossocker

1dl rårismjöl

1dl potatismjöl

1tsk bakpulver

1tsk vaniljpulver

2msk kokossocker

Fyllning

100g vit choklad (ev laktosfri)

180g färskost (ev laktosfri)

40g rumsvarmt smör (ev laktosfritt)

zesten av en lime

saften av en lime

2msk lakritspulver

Topping

5dl hårt vispad grädde (ev laktosfri)

hallon

citronmeliss

1tsk lakritsgranulat

 

Recept av: Mekto Ganic

Publicerat på

Lakritspannacotta

Gör så här:Pannacotta

Koka upp hälften av grädden, socker och lakritspulvret. Vispa och lös pulvret. När pulvret löst sig så häll i resten av grädde och fortsätt koka upp.

Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig.

Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat ca 3 timmar.

Garnera med hallon, antingen färska eller rör ihop tinade hallon till en hallonsås.

 

4 portioner

4dl grädde

2,5 msk socker

1-2 msk lakritspulver

1,5 gelatinblad

 

Recept av: Martin Jörgensen

 

 

 

 

Publicerat på

Söt & Saltlakritsbollar

Gör så här:Mektos Bollar

Mixa mandlar till ett fint mjöl. Rör ner dadlar och lakritspulver. Mixa till en jämn massa. Forma små bollar och rulla i sesamfrön.

För saltlakritsbollar: mixa cashewnötter istället, rör i havssalt i massan och rulla i lakritsgranulat.

 

18 bollar

Sötlakritsbollar

1 ½ dl mandlar

1 ½ dl blötlagda dadlar

2 tsk lakritspulver

rulla i oskalade sesamfrön

 

Saltlakritsbollar

1 ½ dl cashewnötter

1 ½ dl blötlagda dadlar

½ tsk havssalt

rulla i lakritsgranulat

 

Recept av: Mekto Ganic

 

Publicerat på

Lakrits- och stjärnanisgravad lax med en lakritssenapssås

Lakritsfabriken_LaxGör så här:

Blanda samman socker, salt, dillkvistar, lakritspulver, stjärnanis, anisfrön och grovt krossad vitpeppar. Gnid in kryddorna i laxen och lägg överbliven blandning i en form och placera laxen med skinnsidan upp på blandningen. Låt vila i kylen. Vänd laxen efter 24 timmar och låt ligga ytterligare 12 timmar.

Blanda ihop senap, socker, lakritspulver och vinäger. Vispa ner 2 dl matolja i en finstråle under kraftig omrörning. OBS! en fin stråle annars skär den sig lätt. Blanda i lakritsgranulat och smaka av med salt och peppar.

Skär upp laxen i tunna skivor och servera med lakritssenapsåsen och färsk sparris.

 

4 portioner

Gravad Lax

300 g färsk lax
2 msk socker
2 msk salt
0,5 dl grovt hackade dillkvistar
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
2 st stjärnanis
1 tsk anisfrön
Grovkrossad vitpeppar

Lakritssenapssås

2 msk svensksenap
2 msk dijonsenap
2 msk socker
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
1,5 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja
1 msk Lakritsfabriken lakritsgranulat

 

Recept av: Martin Jörgensen

Publicerat på

Lakritskungens Creme Brûlée

Gör så här:

Sätt ugnen på 155°.

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.

Tillsätt Lakritskungens Kanonkrut, grädde, mjölk och ½ dl av sockret. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och resterande ½ dl socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggkrämen.

Fördela krämen i portionsformar som rymmer 1½ dl och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills krämen har stannat.

Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp (gärna över natten).

Vid servering
Strö över ett tunt lager socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.

 

6 portioner

1 vaniljstång

1 msk Lakritskungens Kanonkrut

4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl strösocker

6 äggulor

2 msk råsocker eller strösocker

 

Publicerat på

Choklad och hallonkaka med lakritsfyllning

Pontus kakaGör så här:

Kakan

Smält smör, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smöret och rör om. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten. Rör ner hallonen. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter för en form med 24 cm diameter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Dela kakan på mitten (längden) så att du får två rundlar.

Fyllning

Smält chokladen och smöret i vattenbad eller mikro. (Var uppmärksam så att det inte bränns om du kör den i mikron) Blanda med färskosten och florsocker så att det blir en slät smet. Förvara gärna i kylen en stund till smeten blivit kall. Bre ut på bottenrundeln. Lägg på den andra rundeln.

Garnering

Vispa grädden lätt och bre ut på toppen. Ha på hackade sterkar djúpur eller lakritsströssel, riven choklad och några färska hallon.

Tips

Vill man gör en ännu maffigare tårtakan man baka två bottnar och lägga kräm emellan istället för att dela på en.

 

Ca 12-14 bitar

Kakan

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl kakao

1 tsk vaniljsocker

100 g färska hallon

Fyllning

150 g salmiakkichoklad (tex Fazer)

25 g smör

100g färskost

3 msk florsocker

Garnering

1 dl vispgrädde

Hackat lakritsgodis av valfri smak eller lakritsströssel/granulat

Riven choklad

Färska hallon

 

Recept av: Pontus Larsson, receptvinnare av tidningen Hembakat 2014.

Foto av: Timmie Hansson

 

Publicerat på

Müsli med hallon och lakrits

Lakritsfabriken_Musli_med_hallon_och_lakritsGör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda samman alla torra ingredienser utom den torkade frukten. Tillsätt olja, honung och vatten. Blanda allting och låt det gärna bildas klumpar. Bred ut müslin på bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 30–40 minuter. Rör om ett par gånger.

Låt müslin svalna något innan de torkade frukterna tillsätts. Låt müslin svalna helt innan den läggs i en förvaringsburk.

Servera gärna tillsammans med turkisk yoghurt eller mild hallonyoghurt.

Ca 10 portioner

Müsli

1,5 dl havregryn

1 dl dinkelflingor

1 dl rågflingor

1 msk psylliumfrön

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl pumpakärnor

1 msk linfrön

1,5 dl dinkelpuffar

1 msk kokos

1,5 dl valfria grovhackade nötter

1–2 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

frystorkade hallon

torkad frukt, valfri sort och mängd

0,5 dl olja

0,5 dl flytande honung

1 dl ljummet vatten

 

Recept av: Noella Johansson

Publicerat på

Proteinbars och proteindrink

 

Lakritsfabriken_Protein-Drink-Bars

Proteinbars med choklad och lakrits

Gör så här:

Mixa ihop alla torra ingredienser i en mixer eller med hjälp av en stavmixer. Rör sedan ner jordnötssmöret och honungen. Tillsätt mjölken lite i taget. Smeten ska vara fast men kladdig.

Bred ut smeten på en bakplåt, tjockleken på smeten ska vara ca 1–1,5 cm.

Smält chokladen över vattenbad och bred ut den över kakan. Strö på lakritsgranulaten. Ställ in kakan i kylen och låt stå i 30–60 minuter.

Ta ut kakan och skär den i bitar. Förvara dina färdiga proteinbars i kylen.

Näringsvärde per bar

ca 200 kcal

19,2 g protein

14,4 kolhydrater

6,5 g fett

8 bars

Proteinbars
200 g proteinpulver med chokladsmak

50 g havregryn

50 g cashewnötter (eller andra nötter)

30 g kakao

1–2 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

50 g jordnötssmör

50 g honung

2 dl mjölk

40 g mörk choklad

2 krm Lakritsfabrikens lakritsgranulat

Recept av: Frida Andersson

 

Proteindrink med lakrits och blåbär

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser i en mixer eller med stavmixer. Servera.

1 portion

Proteindrink
2 ägg

1 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

1 dl hasselnötsdryck

0,5 dl kvarg

50 g frysta blåbär

0,5 banan

0,5 tsk chiafrö

Recept av : Frida Öhlén