Publicerat på

Choklad och hallonkaka med lakritsfyllning

Pontus kakaGör så här:

Kakan

Smält smör, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smöret och rör om. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten. Rör ner hallonen. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter för en form med 24 cm diameter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Dela kakan på mitten (längden) så att du får två rundlar.

Fyllning

Smält chokladen och smöret i vattenbad eller mikro. (Var uppmärksam så att det inte bränns om du kör den i mikron) Blanda med färskosten och florsocker så att det blir en slät smet. Förvara gärna i kylen en stund till smeten blivit kall. Bre ut på bottenrundeln. Lägg på den andra rundeln.

Garnering

Vispa grädden lätt och bre ut på toppen. Ha på hackade sterkar djúpur eller lakritsströssel, riven choklad och några färska hallon.

Tips

Vill man gör en ännu maffigare tårtakan man baka två bottnar och lägga kräm emellan istället för att dela på en.

 

Ca 12-14 bitar

Kakan

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl kakao

1 tsk vaniljsocker

100 g färska hallon

Fyllning

150 g salmiakkichoklad (tex Fazer)

25 g smör

100g färskost

3 msk florsocker

Garnering

1 dl vispgrädde

Hackat lakritsgodis av valfri smak eller lakritsströssel/granulat

Riven choklad

Färska hallon

 

Recept av: Pontus Larsson, receptvinnare av tidningen Hembakat 2014.

Foto av: Timmie Hansson