Publicerat på

Kladdkaka med ett täcke av lakritskola

Lakritsfabriken_Kladdkaka_med_ett_tacke_-av_lakritskolaGör så här:

Kladdkaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner smöret i smeten. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner i smeten.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Ta ut och låt svalna.

Lakritskola

Smält smöret och rör ner grädde, socker, sirap och låt koka i 10 minuter. Akta så att det inte bränner fast. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt lakritspulvret under kraftig omrörning så att kolan inte skär eller klumpar sig.

Häll kolan över kladdkakan och låt svalna.

Servera gärna med färsk frukt eller tinade frysta hallon smaksatta med lite rörsocker.

Ca 8 bitar

Kladdkaka
1 dl smör

2 ägg

2,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Lakritskola

75 g smör

1,5 dl vispgrädde

1 dl socker

2 msk ljus sirap

75 g choklad (70 % – ren choklad eller smaksatt med hallon)

2 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

 

Recept av: Lisa Carlsson

Publicerat på

Morots- och lakritskaka med lakritstopping

Lakritsfabriken_Morots-och_lakritskaka_med_lakritstoppingGör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker vitt. Blanda bikarbonat, bakpulver, kardemumma, kanel, lakritspulver och mjöl i en egen skål. Rör ner dem i äggvispet. Blanda ner morötter och olja. Häll smeten i en smörad form med löstagbar kant. Grädda kakan i 35–40 minuter. Pröva med en sticka, kakan ska kännas torr när den är färdig.

Låt svalna.

Vispa samman florsocker, smör och ost. Tillsätt vaniljsocker, lakritspulver och päroncognac. Vispa ihop alltsammans till en kräm och låt stå i kylen någon timme innan den breds på kakan. Klar för servering!

8 bitar

Morotskaka
3 ägg

3 dl socker

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

1 msk kardemumma

1 msk kanel

1 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

3,5 dl vetemjöl

5 dl rivna morötter

2 dl matolja

Topping

3,5 dl florsocker

250 g smör

200 g Philadelphiaost

2 tsk vaniljsocker

3 msk päroncognac

2–3 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

 

Recept av: Jadwiga Johansson (Facebook-vinnare)

Publicerat på

Plankstek på lakritsmarinerad oxfilé

Lakritsfabriken_Plankstek_pa_lakritsmarinerad_oxfileGör så här:

Dela oxfilén i 4 bitar, banka dem på båda sidorna och krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Blanda lakritssyrup med olivolja och pressad vitlök efter smak. Lägg i en plastpåse tillsammans med oxfilén och låt marinera i rumstemperatur cirka 30 minuter.

Skala potatisen, skiva den och koka den mjuk. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt detta försiktigt värmas upp. Häll av vattnet från potatisen och pressa den. Tillsätt mjölkblandningen och smaksätt med salt och vitpeppar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Spritsa potatismoset på plankorna. Lägg champinjonen i ena hörnet. Dela grönsakerna i stora bitar och woka dem i olivoljan. Stek oxfilén 5–8 minuter på varje sida. Lägg oxfilén och wokade grönsaker på plankan och stek i ugnen 15–20 minuter.

Servera med bearnaisesås.

4 portioner

Kött
800 g oxfilé

salt och grovmalen svartpeppar

0,5 dl Lakritsfabrikens lakritssyrup

2 msk olivolja

vitlök

Potatismos

800 g mjölig potatis

50 g smör

2 dl mjölk

salt och vitpeppar

Garnityr

4 champinjoner

200 g broccoli

200 g blomkål

100 g morot

1 stor lök

2 msk olivolja till wokningen

bearnaisesås

 

Recept av: Zera Cicek

Publicerat på

Grillkorv med smak av lakrits

Lakritsfabriken_Grillkorv_med_smak_av_lakritsGör så här:

Blanda alla kryddor med vin och cognac. Skär köttet i tärningar och lägg i en skål. Häll över krydd-blandningen och blanda väl. Ställ i kylskåp och låt stå över natten.

Cirka 1 timme innan det är dags att mala korvsmeten stoppar du in köttet och delarna till kvarnen i frysen. Det är viktigt att det är riktigt kallt, annars kan smeten skära sig och bli grynig vid tillagning.

Mal köttet på minsta skivan och blanda ihop smeten. Sätt in i kylen. Provstek en liten biff av smeten och krydda eventuellt mer efter egen smak.

Skölj igenom tarmarna (fjälsterna) noga och lägg dem sedan i ljummet vatten så att de blir mer följsamma.

Montera ihop korvhuset på köttkvarnen. Trä på fjälstret och knyt en knut längst ut. Börja med att köra ganska försiktigt och se till att undvika luftbubblor. Öka farten efter hand tills smeten är slut eller fjälstret behöver bytas.

Snurra korvarna i korvlängder och knyt till den storlek som passar. Frys de korvar som inte ska grillas direkt.

Gör iordning grillen med kol och briketter på sidorna så att korven kan grillas indirekt. När värmen kommit upp i cirka 110 grader, släng på ett par nävar blötlagt rökspån av hickory. Lägg på gallret, lägg korven vid sidan av glöden och stäng locket. Rökgrilla i 110–120 grader i 1–1,5 timme eller tills korvens innertemperatur är 70 grader.

Ca 25 korvar

Grillkorv

1,7 kg fläskkarré

1 kg högrev

300 g späck

1 msk svartpeppar

3 msk chiliflakes

1 tsk vitpeppar

1,5 msk vitlökspulver

3 msk salt

2 msk oregano

1 msk Lakritsfabrikens lakritsgranulat

2 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

1 msk mald ingefära

2 dl rött vin

1 dl cognac

fjälster från gris

 

Recept av: Mats Glimstål

Publicerat på

Ribbestek, fläskstek kryddad med lakrits och lagerblad

Lakritsfabriken_Ribbestek_flaskstek_kryddad_med_lakrits_och_lagerbladGör så här:

Skär snitt med ca 1 cm mellanrum i fläskstekens svål om det inte redan är gjort. Lägg steken med svålen neråt i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Låt ligga i 30–45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta upp steken och torka av den. Blanda lakritspulver och salt och gnid in steken noga runt om. Salta lite extra på svålen. Lägg steken i en långpanna med svålen uppåt och fyll på med 1 cm vatten i botten av långpannan. Lägg i lagerbladen och sätt in i ugnen. Stek i cirka 60 minuter (fyll på med lite vatten under tiden) eller tills innertemperaturen är 55 grader. Höj då ugnsvärmen till 225 grader och låt svålen bli krispig och få färg. Ta ut steken och låt den svalna i långpannan.

Gräddsås

Ta upp steken från långpannan, vispa ur pannan med lite vatten och häll skyn i en kastrull. Tillsätt grädde och smaksätt med lakritspulver, salt och peppar. Låt koka tills såsen har tjocknat något.

Till servering, skär steken i centimetertjocka skivor och servera med råstekt kulpotatis, brysselkål, vitlökschampinjoner och den goda gräddsåsen.

4 portioner

Fläskstek

1 kg fläskstek med svål

vatten

2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt

2–3 lagerblad

Gräddsås

sky från steken

4 dl vispgrädde

1 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

 

Recept av: Martin Jörgensen

 

Publicerat på

Lakritskryddade kycklingklubbor med bönsalsa

Lakritsfabriken_Lakritskryddade_kycklingklubbor_med_bonsalsaGör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda kryddorna och gnid in kycklingklubborna med blandningen. Lägg kycklingen på en smord plåt och tillaga i ugn i cirka 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och har fått en fin yta.

Halvera tomaterna och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka chilin. Blanda bönor, tomater, lök och chili i en skål. Blanda olivolja, vinäger, lakritspulver, salt och peppar separat och häll över bönsalsan. Rör om.

Servera kycklingen med lite bröd, bulgur eller som den är.

4 portioner

ca 900 g kycklingklubbor

Kryddblandning

2 msk paprikapulver

2 tsk spiskummin

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Bönsalsa

1 ask cocktailtomater

1 rödlök

1 grön chili

3 dl kokta valfria bönor, t.ex. svarta, röda, vita

3 msk olivolja

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

 

Recept av: Ann-Sofie Malmgren

Publicerat på

Jordärtskockssoppa

Lakritsfabriken_JordartskockssoppaGör så här:

Skala skockor och potatis, skär dem i mindre bitar. Lägg dem i vatten så att de ej mörknar.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockor och potatis, fräs i cirka 5 min.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, cirka 10 min.

Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ca 5 min, skumma upp soppan i en mixer före servering, häll upp i t.ex. cappucinokoppar  och strö över lite Lakritsfabrikens lakritsgranulat.

4 portioner

Jordärtskockssoppa
400 g jordärtskocka

2 medelstora potatisar

1 charlottenlök, hackad

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1–2 tsk Lakritsfabriken lakritspulver

salt och peppar efter smak

 

Recept av: Mats Glimstål

Publicerat på

Ölkokta musslor med lakritsaioli

Lakritsfabriken_olkokta_musslor_med_lakritsaioliGör så här:

Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritsgranulat, salt och peppar. Ställ i kylen.

Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

Skala och hacka löken och ¾ av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1–2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i cirka 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Ta upp musslorna med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver.

Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen. Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.

4 portioner

Aioli

3 äggulor

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal från en halv citron

1 krm Lakritsfabrikens lakritsgranulat

1 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

Musslor

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 msk smör

1–2 st Lakritsfabrikens lakritsrötter

1 nät musslor

3 dl öl (veteöl eller lager)

saft från en halv citron

1 dl vispgrädde

salt och peppar

Till garnering och servering

persilja

surdegsbröd

 

Recept av: Madelene Hansson

 

 

Publicerat på

Italiensk polenta med lakrits på sallatsbädd

Lakritsfabriken_Italiensk_polenta_med_lakrits_pa_sallatsbaddGör så här:

Koka upp buljongen. Vispa ner lakritspulver, salt, peppar och polenta och låt småkoka under omrörning, 6–7 minuter. Häll upp i en vattensköljd form. Polentan bör vara minst 1 cm tjock. Låt kallna och skär sedan i trekanter. Stek i olja cirka 3 minuter på varje sida.

Vispa samman vinägretten. Blanda med salladen och lägg upp på tallrikar. Toppa med ett par polentatrekanter.

Servera som förrätt eller lägg till en grillad köttbit marinerad i Lakritsfabrikens lakritssyrup och servera som varmrätt.

4 portioner

Polenta

7,5 dl grönsaksbuljong

1, 5 dl polenta

1 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

0,5 dl riven parmesan

2 msk olja till stekningen

Vinägrett

1 msk vitvinsvinäger

2 krm chiliflakes

saft och rivet skal från en halv citron

4 msk olivolja

salt och peppar

Till servering

sallat av valfri sort

 

Recept av: Malin Arvidsson

Publicerat på

Sparris med lakritshollandaise

Lakritsfabriken_Sparris_med_lakritshollandaiseGör så här:

Skala eventuellt sparrisen och skär av en bit av den nedersta delen.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman äggulor, vatten och lakritspulver i en liten rostfri kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska vara sjudhett men inte koka. Vispa tills gulorna börjar tjockna något. Tillsätt sedan smöret lite åt gången och vispa kraftigt. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock, luftig och blank. Smaksätt med pressad citron efter smak.

Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull och lägg i sparrisen. Koka så att den blir något mjuk men fortfarande al dente. Ta upp och låt rinna av.

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Skär gräslöken fint.

Lägg upp sparrisen på tallrikar tillsammans med lite lakritshollandaise. Garnera med gräslök, solroskärnor och flingsalt.

4 portioner

ca 1 kg grön sparris

Hollandaise

150 g smör

3 äggulor

3 msk vatten

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

citron, pressad

Till garnering

gräslök

solroskärnor

flingsalt

 

Recept av: Ann-Sofie Malmgren