Publicerat på

Ölkokta musslor med lakritsaioli

Lakritsfabriken_olkokta_musslor_med_lakritsaioliGör så här:

Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritsgranulat, salt och peppar. Ställ i kylen.

Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

Skala och hacka löken och ¾ av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1–2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i cirka 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Ta upp musslorna med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver.

Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen. Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.

4 portioner

Aioli

3 äggulor

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal från en halv citron

1 krm Lakritsfabrikens lakritsgranulat

1 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

Musslor

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 msk smör

1–2 st Lakritsfabrikens lakritsrötter

1 nät musslor

3 dl öl (veteöl eller lager)

saft från en halv citron

1 dl vispgrädde

salt och peppar

Till garnering och servering

persilja

surdegsbröd

 

Recept av: Madelene Hansson