Publicerat på

Grillkorv med smak av lakrits

Lakritsfabriken_Grillkorv_med_smak_av_lakritsGör så här:

Blanda alla kryddor med vin och cognac. Skär köttet i tärningar och lägg i en skål. Häll över krydd-blandningen och blanda väl. Ställ i kylskåp och låt stå över natten.

Cirka 1 timme innan det är dags att mala korvsmeten stoppar du in köttet och delarna till kvarnen i frysen. Det är viktigt att det är riktigt kallt, annars kan smeten skära sig och bli grynig vid tillagning.

Mal köttet på minsta skivan och blanda ihop smeten. Sätt in i kylen. Provstek en liten biff av smeten och krydda eventuellt mer efter egen smak.

Skölj igenom tarmarna (fjälsterna) noga och lägg dem sedan i ljummet vatten så att de blir mer följsamma.

Montera ihop korvhuset på köttkvarnen. Trä på fjälstret och knyt en knut längst ut. Börja med att köra ganska försiktigt och se till att undvika luftbubblor. Öka farten efter hand tills smeten är slut eller fjälstret behöver bytas.

Snurra korvarna i korvlängder och knyt till den storlek som passar. Frys de korvar som inte ska grillas direkt.

Gör iordning grillen med kol och briketter på sidorna så att korven kan grillas indirekt. När värmen kommit upp i cirka 110 grader, släng på ett par nävar blötlagt rökspån av hickory. Lägg på gallret, lägg korven vid sidan av glöden och stäng locket. Rökgrilla i 110–120 grader i 1–1,5 timme eller tills korvens innertemperatur är 70 grader.

Ca 25 korvar

Grillkorv

1,7 kg fläskkarré

1 kg högrev

300 g späck

1 msk svartpeppar

3 msk chiliflakes

1 tsk vitpeppar

1,5 msk vitlökspulver

3 msk salt

2 msk oregano

1 msk Lakritsfabrikens lakritsgranulat

2 msk Lakritsfabrikens lakritspulver

1 msk mald ingefära

2 dl rött vin

1 dl cognac

fjälster från gris

 

Recept av: Mats Glimstål