Publicerat på

Ribbestek, fläskstek kryddad med lakrits och lagerblad

Lakritsfabriken_Ribbestek_flaskstek_kryddad_med_lakrits_och_lagerbladGör så här:

Skär snitt med ca 1 cm mellanrum i fläskstekens svål om det inte redan är gjort. Lägg steken med svålen neråt i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Låt ligga i 30–45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta upp steken och torka av den. Blanda lakritspulver och salt och gnid in steken noga runt om. Salta lite extra på svålen. Lägg steken i en långpanna med svålen uppåt och fyll på med 1 cm vatten i botten av långpannan. Lägg i lagerbladen och sätt in i ugnen. Stek i cirka 60 minuter (fyll på med lite vatten under tiden) eller tills innertemperaturen är 55 grader. Höj då ugnsvärmen till 225 grader och låt svålen bli krispig och få färg. Ta ut steken och låt den svalna i långpannan.

Gräddsås

Ta upp steken från långpannan, vispa ur pannan med lite vatten och häll skyn i en kastrull. Tillsätt grädde och smaksätt med lakritspulver, salt och peppar. Låt koka tills såsen har tjocknat något.

Till servering, skär steken i centimetertjocka skivor och servera med råstekt kulpotatis, brysselkål, vitlökschampinjoner och den goda gräddsåsen.

4 portioner

Fläskstek

1 kg fläskstek med svål

vatten

2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt

2–3 lagerblad

Gräddsås

sky från steken

4 dl vispgrädde

1 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

 

Recept av: Martin Jörgensen