Publicerat på

SPARRIS MED LAKRITSHOLLANDAISE

Sommarens godaste grönsak med en piffig touch av lakrits! Sparrisen passar utmärkt att koka,
grilla eller smörstekta till denna underbart enkla och goda förrätt.

4 portioner
Ingredienser:
150 g smör
3 äggulor
3 msk vatten
0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
Citron, pressad
Gräslök
Solroskärnor/pinjenötter
Flingsalt

Gör såhär:
Skala eventuellt sparrisen och skär av en bit av den nedersta delen.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman äggulor, vatten och lakritspulver i en
liten rostfri kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska vara sjudhett
men inte koka. Vispa tills gulorna börjar tjockna något. Tillsätt sedan smöret lite åt gången
och vispa kraftigt. När allt smör vispats ska såsen vara tjock, luftig och blank. Smaksätt med
pressad citron efter smak.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i sparrisen. Koka så att den blir något mjuk
men fortfarande al dente. Det går även utmärkt att tillaga sparrisen på grillen eller i
stekpannan med smör. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna. Skär gräslöken fint.
Lägg upp sparrisen på tallrikar och lägg en klick lakritshollandaise på toppen. Garnera med
solroskärnor, gräslök och flingsalt.
Recept av: Ann-Sofie Malmgre