Posted on

ODLA LAKRITS HEMMA – DET HÄR BEHÖVER DU TÄNKA PÅ

Kan man verkligen odla lakrits hemma i trädgården? Självklart!

Lakrits har en lång historia där den under de första 4000 åren förknippats med medicin och framförallt använts för sina läkande och helande egenskaper. Lakritsroten var en av världens första tandborstar med sin effekt att döda karies. Idag har lakritsen tagit över konfektyren och trenden är fortfarande glödhet. För oss är det dock viktigt att vi inte glömmer bort det historien lärt oss om lakrits och hur vi kan använda oss av den i ett mer modernt sammanhang.

2019 startade Lakritsfabriken upp norra Europas största lakritsrotsodling. Vi har med åren kunnat skåda lakritsrotsbusken på nära håll och lärt oss allt du behöver veta för att själv odla denna spännande växt!

Hur börjar jag?

Lakrits kan odlas både via frön och rotskott. Vi är återförsäljare till impectas lakritsrotsfrön, men de finns även att beställa hem online via www.impecta.se. Dessa frön säljer vi i vår butik i Helsingborg. Lakritsrot kan även odlas genom att använda rotskott, då det är så den sprider sig snabbast. Lakritsroten är faktiskt egentligen ett ogräs och växer helt fritt i Asien, runt medelhavet och i Mellanöstern.

  1. Odla gärna lakritsroten i en kruka då den sprider sig snabbt med åren. Den är inte invasiv, men den sprider sig snabbt. Den trivs både ute och inne.
  2. Lakritsroten trivs bäst i dränerad jord och inte för mycket fukt.
  3. Plantera under vår eller höst
  4. Skördetid juli-september
  5. Om du planerar att odla ute måste den vintertäckas så den är känslig mot frost.

 

Hur beter den sig?

Lakritsroten är en baljväxt och tillhör ärtväxterna. Den får vackra violetta/rosa blommor när den blommar som sedan blir bönkapslar. I dessa bönor skapas frön som sedan sprids med vinden och blir nya lakritsrots plantor. Växten blir en buske som under jord skapar ett stort rotsystem där rötterna blir upp till 10 meter långa. Rötterna går dock max en meter nedanför jordytan. Lakritsroten har olika perioder där den beter sig olika. Efter skördetid i september går roten ner i vila. Den vilar fram till mars/april då den åter väcks till liv och börjar slå nya rotskott som kommer upp som spiror. Därför är det fördelaktigt att plantera växten på våren för att den ska komma in i sin cykel. Lakritsroten kan med fördel även klippas ned något efter att den blommat då det blir lättare för den att få starka och större rötter.

Vad kan jag använda den till?

Lakritsroten kan användas till massor av olika saker. Främst är den god att äta som den är när du odlar själv. Färsk lakritsrot smakar sött och har konsistens som hård sparris. Låt dock plantan växa till sig i tre år innan du skördar första gången. Då är rötterna större och du får ut mer av din skörd. Skörda inte hela plantan, utan ta delar av den så att den sedan kan återhämta sig och bli större till nästa skörd. Du kan även torka rötterna och använda i te t.ex. Tyvärr är blasten och blommorna inte vidare goda och smakar ingen lakrits alls. När det kommer till lakrits är det bara roten som är användbar. Den innehåller ca 20 % lakrits. Du får därmed ut 200g rålakrits som används som smaksättning i konfektyr, drycker och medicin på 1 kg lakritsrötter.