En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag.
4 portioner
Ingredienser:
400 g jordärtskocka
2 medelstora potatisar
1 scharlottenlök, hackad
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
5 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
salt och peppar
Gör såhär:
Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.
Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.
Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.
Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.
Servera med krossad rålakrits på toppen.
Recept av Martin Jörgensen