Publicerat på

LAKRITSFABRIKENS SATSNING PÅ NY FÖRPACKNING

I samband med att Lakritsfabriken lanserar sin nya serie produkter av chokladdragerad lakrits tillkommer även en helt ny förpackning till dessa. Även vår dragerade mandel med vit choklad och saltlakritspulver kommer att få sig ett nytt skal och kommer för första gången visas på Formexmässan i mitten på januari.

Lakritsfabriken har sedan två år tillbaka arbetat nära konstnärinnan Mia Stolpe som smyckar utsidan på en kollektion presentförpackningar innehållande fyra sorters mjuklakrits. Nu ska Mias stadsmotiv även klä den nya förpackningen. Alla produkter kommer att vara döpta efter staden som klär förpackningen där stadens viktigaste symboler, byggnader och sevärdheter är illustrerade.

”När jag för två år sedan träffade Mia Stolpe föll jag direkt för hennes konst. Dessa färgglada collage av städer och platser ger våra förpackningar ett iögonfallande uttryck och lyfter våra produkter” säger Martin Jörgensen, VD och grundare för Lakritsfabriken i Ramlösa AB.

När idéen till den nya kollektionen med chokladdragerad lakrits kom även tanken på att göra en mer exklusiv förpackning. Den skulle även vara praktisk att ge bort utan att använda sig av omslagspapper eller rosetter. Förpackningen har en elegant höjd och smyckas på toppen med en svart rosett som håller ihop förpackningen. På baksidan kommer det att finnas en text om Mia Stolpe och hennes design samt innehållsförteckning.

Om Lakritsfabriken

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och finns inte bara i Sverige utan även i våra nordiska länder samt Tyskland, Schweiz, Spanien, England och USA. Nu nio år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar samt lakritsråvaror för matlagning, bakning och desserter.

Lakritsfabriken i Ramlösa drivs av Martin Jörgensen, tidigare kock och sommelier, och distribueras på den svenska marknaden av systerföretaget ScandChoco AB.

Publicerat på

LAKRITSFABRIKEN LANSERAR NYA PRODUKTER

I mitten på januari släpper Lakritsfabriken sin nya produktserie, chokladdragerad lakrits. Detta är ett nytt tillskott i det ordinarie sortimentet som kommer att innehålla tre olika smaker. Utöver de ordinarie smakerna kommer även två stycken säsongsbaserade smaker att tillkomma.

Att kombinera lakrits och choklad har visat sig vara en stor succé bland både stora och små och är idag det trendigaste inom lakritskonfekt.

Serien omfattar vår färska, saftiga och salta mjuklakrits som dragerats med mörk, ljus eller vitchoklad. Även vår chokladdragerade mandel med saltlakritspulver ingår i denna. Produkterna varierar från både klassiska smaker till flera unika som tidigare inte funnits som ett glutenfritt alternativ på marknaden.

Varje ask chokladdragerad lakrits innehåller 125 gram och rekommenderat butikspris är 99 kr. Varje ask chokladdragerad mandel innehåller 150 gram och rekommenderat butikspris är 99 kr.

Ordinarie smaker

Berlin – Saltlakrits med karamelliserad mjölkchoklad, rå lakrits och havssalt.

New York – Saltlakrits med karamelliserad vitchoklad.

Helsinki – Saltlakrits med mjölkchoklad och saltlakritspulver

Säsongsprodukter:

Happy Easter – Saltlakrits med vitchoklad och passionsfrukt

Loveville – Saltlakrits med smak av hallon, vit choklad och chili

Om Lakritsfabriken

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och finns inte bara i Sverige utan även i våra nordiska länder samt Tyskland, Schweiz, Spanien, England och USA. Nu nio år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar samt lakritsråvaror för matlagning, bakning och desserter.

Lakritsfabriken i Ramlösa drivs av Martin Jörgensen, tidigare kock och sommelier, och distribueras på den svenska marknaden av systerföretaget ScandChoco AB.

Publicerat på 1 503 kommentarer

SKAPAR NORRA EUROPAS STÖRSTA LAKRITSROTSODLING

I över 100 år har svenskar konsumerat lakrits, som länge varit en stor favorit i godishyllan. I snitt konsumerar svenskar 2 kg lakrits per person årligen, vilket gör Sverige till en av världens största lakritsland. Lakritsroten odlas vanligtvis i de södra delarna av Europa, men nu tar tillverkarna av Sveriges premiumlakrits, Lakritsfabriken i Ramlösa, nästa steg och börjar odla lakritsrot i Sverige.

”Att ta lakritsrotsplantagen till Sverige och göra det till norra Europas största lakritsrotsodling har länge varit en dröm för mig”, berättar Martin Jörgensen, vd och grundare av Lakritsfabriken. I år blev drömmen till verklighet.

Sedan 2011 har Lakritsfabriken i Ramlösa tillverkat gelatinfri och glutenfri lakrits. Strävan är att tillverka en så naturlig och god lakrits som möjligt, utan konstgjorda tillsatser. Idag hittar man premiumlakritsen i de nordiska länderna, samt i Tyskland, Frankrike, England, USA och Italien, för att nämna några. Martin Jörgensen, vd och grundare av Lakritsfabriken menar att kvalitetslakrits är något som behövs i hela världen.

Norra Europas största lakritsodling 


Lakritsroten växer naturligt i länder runt medelhavet, mellanöstern och Kina, då roten trivs bäst i varmare klimat.
”
I Sverige odlades lakritsrot i stor omfattning under medeltiden. På den tiden användes den till att lindra hosta, heshet och magproblem. I dag odlas det ingen lakritsrot i Sverige i större skala vilket gör oss unika i det vi gör”, fortsätter Martin Jörgensen.

Den stora nyheten för i år blir därför invigningen av Lakritsfabrikens stora lakritsrotsodling, något som är unikt i Sverige. Den 18 september mellan kl. 10.00 – 12.00 klipps bandet och de första lakritsrotsplantorna sätts ner i jorden. Bandet klipps tillsammans med Peter Danielsson, kommunstyrelsen ordförande i Helsingborgs kommun.
”Efter att ha odlat lakritsrot i min trädgård sedan 2014 så arrenderar vi nu åtta hektar mark utanför Helsingborg. På fälten kommer betande får att gå under tiden som lakritsroten växer till, helt naturligt. Detta blir norra Europas största lakritsrotsodling”, menar Martin Jörgensen.

En destination för turister
För den lakritsintresserade kommer lakritsplantagen bli en populär destination med flertalet aktiviteter. Du kommer kunna lära dig mer om lakritsroten samt kunna känna, dofta, smaka och även lära dig att skörda svensk lakritsrot. I framtiden blir det dessutom möjligt att köpa hem lakritsplantor att plantera i din egen trädgård.

Publicerat på

Liquorice and star anise marinated salmon with a liquorice mustard sauce

Lakritsfabriken_LaxInstructions:

Mix together sugar, salt, dill, licorice powder, star anise, anise seeds and coarsely crushed white pepper. Rub the spices in the salmon and add leftover mixture in a mold and place the salmon skin side up on the mixture. Let rest in the fridge. Turn the salmon after 24 hours and allow to soak for a further 12 hours.

Mix together mustard, sugar, licorice powder and vinegar. Whisk in 2 cups of oil in a fine mist during vigorous stirring (important). Mix in licorice granules and season with salt and pepper.

Cut the salmon into thin slices and serve with licorice mustard sauce and fresh asparagus.

 

4 portions

Marinated Salmon

300 g fresh salmon

2 tbsp sugar

2 tbsp salt

0.5 cups coarsely chopped dill

1 tsp Lakritsfabriken liquorice powder

2 pieces star anise

1 tsp anise seeds

Crushed coarse white pepper

Liquorice Mustard Sauce 

2 tbsp Swedish mustard

2 tbsp Dijon mustard

2 tbsp sugar

1 tsp Lakritsfabriken liquorice powder

1.5 tbsp white wine vinegar

2 cups cooking oil

1 tbsp Lakritsfabriken liquorice granules

 

Recipe by: Martin Jörgensen

Publicerat på

Plankstek with liquorice marinated fillet of beef

Lakritsfabriken_Plankstek_pa_lakritsmarinerad_oxfileInstructions:

Share fillet of beef into 4 pieces, beating them on both sides and seasoning them with salt and coarsely ground black pepper. Mix liquorice syrup with olive oil and crushed garlic for taste. Place in a plastic bag along with the fillet of beef and let it marinate at room temperature for about 30 minutes.

Peel the potatoes, slice them and cook softly. Melt the butter in a saucepan and add the milk. Let this gently heat up. Drain the potatoes and press it. Add milk mixture and season with salt and white pepper.

Set the over for 250 degrees Celsius (482 degrees Fahrenheit)

Pipe the potatoes over the planks. Add the mushrooms in one corner. Cut the vegetables into large pieces and stir fry them in olive oil. Roast beef for 5-8 minutes on each side . Place the fillet of beef and stir-fried vegetables on the plank and roast in the oven for 15-20 minutes.

Serve with béarnaise sauce.

 

4 portions

Meat

800g fillet of beef

Salt and coarsely ground black pepper

0.5 cups Lakritsfabriken’s liquorice syrup

2 tbsp olive oil

Garlic

Mashed Potatoes

800g floury potatoes

50g butter

2 cups milk

Salt and white pepper

Garnish

4 mushrooms

200g broccoli

200g cauliflower

100g carrots

1 big onion

2 tbsp olive oil for stir fry

Béarnaise sauce

 

Recipe by: Zera Cicek

Publicerat på

Home made sausage with liquorice flavour

Instructions:Lakritsfabriken_Grillkorv_med_smak_av_lakrits

Mix all spices with wine and cognac. Cut the meat into cubes and place in a bowl. Pour the spice mixture into the bowl and mix well. Place in the refrigerator and let it sit overnight.

Approximately 1 hour before it’s time to grind the sausage batter, stick the meat and parts in the freezer. It is important that it is really cold, otherwise the batter will cut itself and will become grainy when cooking.

Grind the meat on the smallest disk and mix up the batter. Place in the fridge. Sample fry a small piece of the batter and spice accordingly to your own preferred tastes.

Flush out the casings carefully and put them in lukewarm water to make them more pliable.

Assemble the sausages in the mincer. Thread together the sausage casings and tie a knot at the end. Start quite carefully and make sure to avoid air bubbles. Increase speed gradually until the casings run out or need to be replaced.

Spin the sausages into sausage lengths and tie it to a size that fits. Freezing the sausages that are not to be grilled directly.

Prepare the grill with charcoal and briquettes on the sides so that the sausage can be grilled indirectly. When the heat reaches approximately 110 degrees Celsius (230 degrees fahrenheit), throw in a couple of handfuls of soaked high temperature hickory. Place on the grill, add the sausage on the side of the coals and close the lid. Smoke barbeque the sausages at 110-120 degrees Celsius (230-248 degrees fahrenheit)for 1-1.5 hours or until the inside of the sausage reaches 70 degrees Celsius (158 degrees fahrenheit).

 

About 25 sausages

Homemade Sausages

1.7kg pork loin

1kg brisket

300g lard

1 tbsp black pepper

3 tbsp chili flakes

1 tsp white pepper

1.5 tbsp garlic powder

3 tbsp salt

2 tbsp oregano

1 tbsp Lakritsfabriken’s liquorice granules

2 tbsp Lakritsfabriken’s liquorice powder

1 tbsp ground ginger

2 cups red wine

1 cup cognac

Casings from pigs

 

Recipe by: Mats Glimstål

Publicerat på

Ribbestek, danish pork steak flavored with liquorice and bay leaves

Instructions:Lakritsfabriken_Ribbestek_flaskstek_kryddad_med_lakrits_och_lagerblad

Cut the pork about 1 inch apart in its rind if it is not already done. Place the roast with rind down in a pot. Pour in water to cover. Let it lie for 30-45 minutes.

Set the oven to 175 degrees Celsius (347 degrees fahrenheit).

Take up the roast and dry it. Mix liquorice powder and salt and rub the all around the roast carefully. Salt a little extra on the rind. Place the roast in a roasting pan with the rind up and fill with 1 inch of water in the bottom of the roasting pan. Add the bay leaves and place in the oven. Fry for about 60 minutes (add some water during this time) or until the internal temperature is 55 degrees Celsius (131 degrees fahrenheit). Increase the temperature of the oven to 225 degrees Celsius (437 degrees fahrenheit) and allow the rind to become crispy and brown. Remove the roast and let it cool in the pan.

Cream sauce

Take up the roast from the roasting pan, whisk the pan with a little water and pour the meat juice into a saucepan. Add the cream and season with liquorice powder, salt and pepper. Allow to cook until the sauce has thickened slightly.

To serve, cut the roast into centimeter-thick slices and serve with fried kulpotatis , Brussels sprouts, garlic mushrooms and the cream sauce .

 

4 portions

(Danish) Pork Steak

1kg pork steak with rind

Water

2 tbsp Lakritsfabriken’s liquorice powder

Salt

2-3 bay leaves

Cream Sauce

Meat juice from steak

4 cups whipped cream

1 tsp Lakritsfabriken’s liquorice powder

Salt and pepper

 

Recipe by: Martin Jörgensen

Publicerat på

Liquorice spiced chicken legs with bean salsa

Instructions:Lakritsfabriken_Lakritskryddade_kycklingklubbor_med_bonsalsa

Set the oven to 225 degrees Celsius (437 degrees fahrenheit)

Mix the spices and rub the mixture onto the chicken legs. Place the chicken on a greased baking sheet and cook in the oven for about 30 minutes or until the chicken is cooked through and has a nice surface.

Halve the tomatoes and chop up the onion. Cut, core and chop the chili. Mix the beans, tomatoes, onions and chili into a bowl. Mix the olive oil, vinegar, liquorice powder, salt and pepper separately and pour over the bean salsa. Stir.

Serve chicken with a bread, bulgar or just as it is.

 

4 portions

About 900g chicken legs

Spice Mixture

 2 tbsp paprika powder

2 tsp cumin

0.5 tbsp Lakritsfabriken’s liquorice powder

Salt and pepper

Bean Salsa

1 box of cherry tomatoes

1 red onion

1 green chili

3 cups cooked beans, e.g. black, red, white

3 tbsp olive oil

0.5 tbsp white wine vinegar

0.5 tbsp Lakritsfabriken’s liquorice powder

Salt and pepper

 

Recipe by: Ann-Sofie Malmgren

Publicerat på

Jerusalem Artichoke Soup

Lakritsfabriken_JordartskockssoppaInstructions:

Peel the artichokes and potatoes, then cut them into smaller pieces. Put them in water so that they do not darken.

Fry the shallot and garlic in butter. Add the artichokes and potatoes, fry them for about 5 minutes.

Pour in the broth and cook until tender (about 10 minutes).

Mix with an immersion blender/handheld blender and add the wine and cream. Bring to a boil, season with liquorice and salt and pepper.

Let it simmer for about 5 minutes, skim the soup in a blender before serving, pour into cappuccino cups and sprinkle with a little Lakritsfabriken liquorice granules.

 

4 portions

Jerusalem Artichoke Soup

400g artichokes

2 medium sized potatoes

1 shallot, chopped

1 tbsp butter

1 clove of garlic

5 cups chicken broth

1 cup white wine

3 cups cream

1-2 tsp Lakritsfabriken liquorice powder

Salt and pepper

Lakritsfabriken liquorice granules

 

Recipe by: Mats Glimstål

Publicerat på

Mussels boild in beer served with liquorice flavoured aioli

Lakritsfabriken_olkokta_musslor_med_lakritsaioliInstruction:

Beat the egg yolks and drop in oil little by little. When the aiolin gets to the right consistency and colour, add the white wine vinegar. Season it with crushed garlic, lemon peel, liquorice granules and salt and pepper. Set it in the fridge.

Wash the clams in cold water. Throw away the clams that do not close all the way.

Peel and chop the onion and ¾ of the fennel finely. Melt the butter in a large saucepan. Fry the onion and fennel until they soften but do not get any colour. Add 1-2 liquorice roots with clams and add the beer. Let it simmer whilst covered for about 5 minutes until the clams have opened.

Take up the clams with a slotted spoon and drain them in a colander. Discard the clams that have not opened up. Add cream and lemon juice to the clam broth in the pot. Simmer uncovered for a few minutes. Take up liquorice roots and mix the broth nicely with immersion blender/handheld blender. Season with salt and pepper and possibly some extra liquorice powder.

Put back the clams in the pot and heat it up fast while covered. Serve in bowls and garnish with parsley and the rest of the fennel. Serve together with sour dough bread and aioli.

 

4 portions

Aioli

3 egg yolks

2 cups rapeseed oil

Peeled skin of a half lemon

A pinch of Lakritsfabriken’s liquorice granules

1 tbsp white wine vinegar

Salt and pepper

Mussels

3 shallots

2 cloves garlic

1 fennel

2 tbsp butter

1-2 pieces of Lakritsfabriken’s liquorice roots

1 net of mussels

3 cups beer (wheat beer or lager)

Juice from half a lemon

1 cup of whipped cream

Salt and pepper

For garnishing and serving

Parsley

Sour dough bread

 

Recipe by: Madelene Hansson