Publicerat på

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED LAKRITS

En rund, len och magisk soppa som passar både till förrätt och varmrätt en kall höstdag.

4 portioner

Ingredienser: 

400 g jordärtskocka

2 medelstora potatisar

1 scharlottenlök, hackad

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1-2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

salt och peppar

Gör såhär: 

Skala skockor och potatis, skär i mindre bitar och lägg i vatten för att de ej ska mörkna.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockorna och potatisen. Fräs i ca 5 minuter.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ac 5 minuter, skumma upp soppan i en mixer före servering. Servera i mindre skål till förrätt eller en större till varmrätt.

Servera med krossad rålakrits på toppen.

Recept av Martin Jörgensen