Skär snitt med ca 1 cm mellanrum i fläskstekens svål om det inte redan är gjort. Lägg steken med svålen neråt i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Låt ligga i 30–45 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta upp steken och torka av den. Blanda lakritspulver och salt och gnid in steken noga runt om. Salta lite extra på svålen. Lägg steken i en långpanna med svålen uppåt och fyll på med 1 cm vatten i botten av långpannan. Lägg i lagerbladen och sätt in i ugnen. Stek i cirka 60 minuter (fyll på med lite vatten under tiden) eller tills innertemperaturen är 55 grader. Höj då ugnsvärmen till 225 grader och låt svålen bli krispig och få färg. Ta ut steken och låt den svalna i långpannan.
Gräddsås
Ta upp steken från långpannan, vispa ur pannan med lite vatten och häll skyn i en kastrull. Tillsätt grädde och smaksätt med lakritspulver, salt och peppar. Låt koka tills såsen har tjocknat något.
Till servering, skär steken i centimetertjocka skivor och servera med råstekt kulpotatis, brysselkål, vitlökschampinjoner och den goda gräddsåsen.
4 portioner
Fläskstek
1 kg fläskstek med svål
vatten
2 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
salt
2–3 lagerblad
Gräddsås
sky från steken
4 dl vispgrädde
1 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
salt och peppar
Recept av: Martin Jörgensen