Posted on

Lakritspannacotta

Gör så här:Pannacotta

Koka upp hälften av grädden, socker och lakritspulvret. Vispa och lös pulvret. När pulvret löst sig så häll i resten av grädde och fortsätt koka upp.

Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig.

Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat ca 3 timmar.

Garnera med hallon, antingen färska eller rör ihop tinade hallon till en hallonsås.

 

4 portioner

4dl grädde

2,5 msk socker

1-2 msk lakritspulver

1,5 gelatinblad

 

Recept av: Martin Jörgensen

 

 

 

 

Posted on

Söt & Saltlakritsbollar

Gör så här:Mektos Bollar

Mixa mandlar till ett fint mjöl. Rör ner dadlar och lakritspulver. Mixa till en jämn massa. Forma små bollar och rulla i sesamfrön.

För saltlakritsbollar: mixa cashewnötter istället, rör i havssalt i massan och rulla i lakritsgranulat.

 

18 bollar

Sötlakritsbollar

1 ½ dl mandlar

1 ½ dl blötlagda dadlar

2 tsk lakritspulver

rulla i oskalade sesamfrön

 

Saltlakritsbollar

1 ½ dl cashewnötter

1 ½ dl blötlagda dadlar

½ tsk havssalt

rulla i lakritsgranulat

 

Recept av: Mekto Ganic

 

Posted on

Lakrits- och stjärnanisgravad lax med en lakritssenapssås

Lakritsfabriken_LaxGör så här:

Blanda samman socker, salt, dillkvistar, lakritspulver, stjärnanis, anisfrön och grovt krossad vitpeppar. Gnid in kryddorna i laxen och lägg överbliven blandning i en form och placera laxen med skinnsidan upp på blandningen. Låt vila i kylen. Vänd laxen efter 24 timmar och låt ligga ytterligare 12 timmar.

Blanda ihop senap, socker, lakritspulver och vinäger. Vispa ner 2 dl matolja i en finstråle under kraftig omrörning. OBS! en fin stråle annars skär den sig lätt. Blanda i lakritsgranulat och smaka av med salt och peppar.

Skär upp laxen i tunna skivor och servera med lakritssenapsåsen och färsk sparris.

 

4 portioner

Gravad Lax

300 g färsk lax
2 msk socker
2 msk salt
0,5 dl grovt hackade dillkvistar
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
2 st stjärnanis
1 tsk anisfrön
Grovkrossad vitpeppar

Lakritssenapssås

2 msk svensksenap
2 msk dijonsenap
2 msk socker
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
1,5 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja
1 msk Lakritsfabriken lakritsgranulat

 

Recept av: Martin Jörgensen

Posted on

Liquorice and star anise marinated salmon with a liquorice mustard sauce

Lakritsfabriken_LaxInstructions:

Mix together sugar, salt, dill, licorice powder, star anise, anise seeds and coarsely crushed white pepper. Rub the spices in the salmon and add leftover mixture in a mold and place the salmon skin side up on the mixture. Let rest in the fridge. Turn the salmon after 24 hours and allow to soak for a further 12 hours.

Mix together mustard, sugar, licorice powder and vinegar. Whisk in 2 cups of oil in a fine mist during vigorous stirring (important). Mix in licorice granules and season with salt and pepper.

Cut the salmon into thin slices and serve with licorice mustard sauce and fresh asparagus.

 

4 portions

Marinated Salmon

300 g fresh salmon

2 tbsp sugar

2 tbsp salt

0.5 cups coarsely chopped dill

1 tsp Lakritsfabriken liquorice powder

2 pieces star anise

1 tsp anise seeds

Crushed coarse white pepper

Liquorice Mustard Sauce 

2 tbsp Swedish mustard

2 tbsp Dijon mustard

2 tbsp sugar

1 tsp Lakritsfabriken liquorice powder

1.5 tbsp white wine vinegar

2 cups cooking oil

1 tbsp Lakritsfabriken liquorice granules

 

Recipe by: Martin Jörgensen

Posted on

Lakritskungens Creme Brûlée

Gör så här:

Sätt ugnen på 155°.

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.

Tillsätt Lakritskungens Kanonkrut, grädde, mjölk och ½ dl av sockret. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och resterande ½ dl socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggkrämen.

Fördela krämen i portionsformar som rymmer 1½ dl och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills krämen har stannat.

Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp (gärna över natten).

Vid servering
Strö över ett tunt lager socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.

 

6 portioner

1 vaniljstång

1 msk Lakritskungens Kanonkrut

4 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl strösocker

6 äggulor

2 msk råsocker eller strösocker

 

Posted on

Choklad och hallonkaka med lakritsfyllning

Pontus kakaGör så här:

Kakan

Smält smör, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smöret och rör om. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten. Rör ner hallonen. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter för en form med 24 cm diameter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Dela kakan på mitten (längden) så att du får två rundlar.

Fyllning

Smält chokladen och smöret i vattenbad eller mikro. (Var uppmärksam så att det inte bränns om du kör den i mikron) Blanda med färskosten och florsocker så att det blir en slät smet. Förvara gärna i kylen en stund till smeten blivit kall. Bre ut på bottenrundeln. Lägg på den andra rundeln.

Garnering

Vispa grädden lätt och bre ut på toppen. Ha på hackade sterkar djúpur eller lakritsströssel, riven choklad och några färska hallon.

Tips

Vill man gör en ännu maffigare tårtakan man baka två bottnar och lägga kräm emellan istället för att dela på en.

 

Ca 12-14 bitar

Kakan

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl kakao

1 tsk vaniljsocker

100 g färska hallon

Fyllning

150 g salmiakkichoklad (tex Fazer)

25 g smör

100g färskost

3 msk florsocker

Garnering

1 dl vispgrädde

Hackat lakritsgodis av valfri smak eller lakritsströssel/granulat

Riven choklad

Färska hallon

 

Recept av: Pontus Larsson, receptvinnare av tidningen Hembakat 2014.

Foto av: Timmie Hansson