Posted on

SUPERROTEN LAKRITS

Få vet om vad de faktiskt äter när de köper lakrits som konfektyr. Det är svårt att föreställa sig att den goda och unika smaken i grund och botten kommer från en rot.

Lakritsroten har tuggats i över 4000 år och har använts inom medicin sen den upptäcktes. Medicinalväxten lakrits är vi dock inte lika bekanta med idag som konfektyren lakrits. Vi har på vägen mot det trendiga och lyxiga godiset glömt bort alla lakritsens olika funktioner som faktiskt är lösningen på väldigt många åkommor vi stöter på nästintill dagligen. Det var först i början på 30 talet som lakrits konfektyren fick sitt genomslag i Sverige, Innan dess var det lakritsrot och lakritspasta som såldes på apotek och på hälsokosten.

Lakrits & hudvård 

Lakrits är en riktig super-rot som med sin riklighet på Vitamin E är ett måste för oss att äta mycket av för att hålla huden ung och fräsch. Genom att äta mycket lakritsrötter och rålakrits får du i dig den mäng vitamin E du behöver för att stärka din hudbarriär, dämpa ärrbildning och även förebygga acne. Lakritsens vitamin E gör nämligen att hudens talgproduktion regleras och hjälper fet oren hud. För bästa effekt kan du använda lakritspulver i en ansiktsmask med aloe vera eller avokado för att både  återfukta och stärka hudbarriären.

Lakrits & välmående 

Lakrits är en väldigt speciell baljväxt som stärker oss på många olika sätt. Det är faktiskt så att lakrits och välmående går hand i hand.  Lakrits kan tro det eller ej få oss att må väldigt bra både på insidan och utsidan. Lakritsroten är rik på många antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter som får oss att må väldigt bra. Lakritsen kom först till Sverige på 60-talet för att hjälpa mot magproblem som gastrit. Lakrits har även mycket lugnande effekter på kroppen vilket också dämpar stress. Vi rekommenderar att varje kväll dricka en kopp rent lakrits te. En härligt söt smak av lakrits som stärker hela kroppen och ger både in – och utsidan en härlig boost.

Lakrits ♥ miljö

Lakrits är precis som kikärtor, bönor, linser och ärtor en baljväxt. Baljväxter har generellt sätt en låg miljöpåverkan då de kan lagras mycket länge och torkade baljväxter som lakritsroten håller absolut längst och har minst miljöpåverkan. En mycket betydelsefull egenskap hos baljväxterna är att de har speciella bakterier i sina rötter. Bakterierna i rötterna kan samla in kvävgas och omvandla det till näring för rötterna. Idag lever vi i en värld där kväveutsläppet är ett stort problem för den globala uppvärmningen. Genom att odla mer lakritsrot kan vi minska kvävemängden på jorden ytterligare, lite mer för varje nedsatt planta.