Publicerat på

SPARRIS MED LAKRITSHOLLANDAISE

Sommarens godaste grönsak med en piffig touch av lakrits! Sparrisen passar utmärkt att koka, grilla eller smörsteka till denna underbart enkla och goda förrätt.

4 portioner

Ingredienser:

150 g smör

3 äggulor

3 msk vatten

0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver

Citron, pressad

Gräslök

Solroskärnor/pinjenötter

Flingsalt

Gör såhär: 

Skala eventuellt sparrisen och skär av en bit av den nedersta delen.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman äggulor, vatten och lakritspulver i en liten rostfri kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska vara sjudhett men inte koka. Vispa tills gulorna börjar tjockna något. Tillsätt sedan smöret lite åt gången och vispa kraftigt. När allt smör vispats ska såsen vara tjock, luftig och blank. Smaksätt med pressad citron efter smak.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i sparrisen. Koka så att den blir något mjuk men fortfarande al dente. Det går även utmärkt att tillaga sparrisen på grillen eller i stekpannan med smör. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna. Skär gräslöken fint.

Lägg upp sparrisen på tallrikar och lägg en klick lakritshollandaise på toppen. Garnera med solroskärnor, gräslök och flingsalt.

Recept av: Ann-Sofie Malmgren