En klassiker som alltid går hem. En lyxig touch av lakrits som höjer smakerna till en ny nivå och som gifter sig sagolikt tillsammans med musslorna, soppan, brödet, ALLT.
4 portioner
Ingredienser: Aioli
3 äggulor
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
rivet skal från en halv citron
1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver
1 tsk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Ingredienser: Musslor
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk smör
1.2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter
1 nät musslor
3 dl öl (veteöl eller lager)
saft från en halv citron
1 dl vispgrädde
salt & peppar
Till servering:
Persilja & surdegsbröd
Gör såhär:
Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar. Ställ i kylen. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.
Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.
Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.
Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.
Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.
Recept av Madeleine Hansson