Publicerat på

ÖLKOKTA MUSSLOR MED LAKRITSAIOLI

En klassiker som alltid går hem. En lyxig touch av lakrits som höjer smakerna till en ny nivå och som gifter sig sagolikt tillsammans med musslorna, soppan, brödet, ALLT.

4 portioner 

Ingredienser: Aioli

3 äggulor

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

rivet skal från en halv citron

1 krm av Lakritsfabrikens lakritspulver

1 tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

Ingredienser: Musslor 

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkål

2 msk smör

1.2 av Lakritsfabrikens lakritsrötter

1 nät musslor

3 dl öl (veteöl eller lager)

saft från en halv citron

1 dl vispgrädde

salt & peppar

Till servering: 

Persilja & surdegsbröd

Gör såhär: 

Vispa äggulorna och droppa i oljan lite i taget. När aiolin fått rätt konsistens och färg, tillsätt vitvinsvinägern. Smaksätt med pressad vitlök, citronskal, lakritspulver, salt och peppar. Ställ i kylen. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Släng de musslor som inte stänger sig helt.

Skala och hacka löken och 3/4 av fänkålen fint. Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök och fänkål tills de mjuknar men inte får färg. Tillsätt 1-2 lakritsrötter tillsammans med musslorna och tillsätt ölet. Låt puttra under lock i ca 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.

Ta upp musslorna med hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. Släng de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädde och citronsaft i i musselspadet i grytan. Låt sjuda utan lock i några minuter. Ta upp lakritsrötterna och mixa spadet fint med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och eventuellt lite extra lakritspulver efter smak.

Lägg tillbaka musslorna i spadet och hetta snabbt upp under lock. Lägg upp i djupa tallrikar och garnera med persilja och resten av den tunt skivade fänkålen.

Servera tillsammans med surdegsbröd och aioli.

Recept av Madeleine Hansson