Grillad fläskfilé med smak av lakrits och grillade rotfrukter. En underbar kombination och en rätt som passar att laga året om. Går även att steka och tillaga rotfrukter i ugn.
Recept
Du behöver:
1 svensk fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl Rapsolja
Salt
Nymald svartpeppar
2 msk lakritsglaze
2 msk lakrits- och chilirub
1 tsk Chiliflakes
4-5 medelstora rödbetor
1 färsk fänkål
Kokt nypotatis
Valfri sallad, jag hade ruccola hemma
Gör så här:
Börja med rubben till köttet, pressa vitlök, blanda med salt, nymald svartpeppar, chiliflakes, rapsolja, rubb och glaze.
Ansa bort eventuella senor och överflödigt fett från fläskfilén.
Gnid in köttet ordentligt med rubben och låt ligga i kylen i ca en timme.
Under tiden förbereder du tillbehören.
Skala och koka rödbetorna i ca 20 minuter. Ansa och skölj fänkålen, ringla över olivolja och lägg på en nypa salt. Gör samma sak med de kokta rödbetorna och potatisen. Gnid in oljan och saltet ordentligt på rotfrukterna.
Grilla fläskfilén till innertemperatur på 65-70 grader och låt vila i folie. Tranchera fläskfilén och lägg upp på ett trevligt fat.
Grilla rotfrukterna 3 min på varje sida, lägg upp på fatet tillsammans med fläskfilén.
Ringla över olivolja och pressad citronsaft över, riktigt gott och fräscht.