Skala eventuellt sparrisen och skär av en bit av den nedersta delen.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman äggulor, vatten och lakritspulver i en liten rostfri kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska vara sjudhett men inte koka. Vispa tills gulorna börjar tjockna något. Tillsätt sedan smöret lite åt gången och vispa kraftigt. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock, luftig och blank. Smaksätt med pressad citron efter smak.
Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull och lägg i sparrisen. Koka så att den blir något mjuk men fortfarande al dente. Ta upp och låt rinna av.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Skär gräslöken fint.
Lägg upp sparrisen på tallrikar tillsammans med lite lakritshollandaise. Garnera med gräslök, solroskärnor och flingsalt.
4 portioner
ca 1 kg grön sparris
Hollandaise
150 g smör
3 äggulor
3 msk vatten
0,5 tsk Lakritsfabrikens lakritspulver
citron, pressad
Till garnering
gräslök
solroskärnor
flingsalt
Recept av: Ann-Sofie Malmgren