Blanda samman socker, salt, dillkvistar, lakritspulver, stjärnanis, anisfrön och grovt krossad vitpeppar. Gnid in kryddorna i laxen och lägg överbliven blandning i en form och placera laxen med skinnsidan upp på blandningen. Låt vila i kylen. Vänd laxen efter 24 timmar och låt ligga ytterligare 12 timmar.
Blanda ihop senap, socker, lakritspulver och vinäger. Vispa ner 2 dl matolja i en finstråle under kraftig omrörning. OBS! en fin stråle annars skär den sig lätt. Blanda i lakritsgranulat och smaka av med salt och peppar.
Skär upp laxen i tunna skivor och servera med lakritssenapsåsen och färsk sparris.
4 portioner
Gravad Lax
300 g färsk lax
2 msk socker
2 msk salt
0,5 dl grovt hackade dillkvistar
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
2 st stjärnanis
1 tsk anisfrön
Grovkrossad vitpeppar
Lakritssenapssås
2 msk svensksenap
2 msk dijonsenap
2 msk socker
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
1,5 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja
1 msk Lakritsfabriken lakritsgranulat
Recept av: Martin Jörgensen