Lakrits- och stjärnanisgravad lax med en lakritssenapssås

Lakritsfabriken_LaxGör så här:

Blanda samman socker, salt, dillkvistar, lakritspulver, stjärnanis, anisfrön och grovt krossad vitpeppar. Gnid in kryddorna i laxen och lägg överbliven blandning i en form och placera laxen med skinnsidan upp på blandningen. Låt vila i kylen. Vänd laxen efter 24 timmar och låt ligga ytterligare 12 timmar.

Blanda ihop senap, socker, lakritspulver och vinäger. Vispa ner 2 dl matolja i en finstråle under kraftig omrörning. OBS! en fin stråle annars skär den sig lätt. Blanda i lakritsgranulat och smaka av med salt och peppar.

Skär upp laxen i tunna skivor och servera med lakritssenapsåsen och färsk sparris.

 

4 portioner

Gravad Lax

300 g färsk lax
2 msk socker
2 msk salt
0,5 dl grovt hackade dillkvistar
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
2 st stjärnanis
1 tsk anisfrön
Grovkrossad vitpeppar

Lakritssenapssås

2 msk svensksenap
2 msk dijonsenap
2 msk socker
1 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
1,5 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja
1 msk Lakritsfabriken lakritsgranulat

 

Recept av: Martin Jörgensen